HomeΚΡΗΤΗΠΕΔ Κρήτης: “Εθνικό θέμα το προσφυγικό”-Πλήρη σχεδιασμό ζητούν οι δήμαρχοι του νησιού

ΠΕΔ Κρήτης: “Εθνικό θέμα το προσφυγικό”-Πλήρη σχεδιασμό ζητούν οι δήμαρχοι του νησιού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα πρόκειται να επιδιώξουν οι δήμαρχοι της Κρήτης, όπως τονίστηκε από όλους κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ στη Λότζια.

Κοινός παρονομαστής όλων των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση ήταν ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να τους παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για τη διαχείριση των μεταναστών τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε επίπεδο Κρήτης.

PED KRHTHS PERIFEREIARXHS

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης και οι διαφωνίες μεταξύ των δημάρχων, αλλά και βουλευτών της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΔ μετά το τέλος της σύσκεψης αναφέρεται:

“Για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία και λειτουργία μόνιμων δομών ανοιχτής διαβίωση, είναι προαπαιτούμενο να καταθέσει η κυβέρνηση τον εθνικό της σχεδιασμό για το συγκεκριμένο ζήτημα που θα αφορά: -Την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη τους με τις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων: -Διαμονής, διαβίωσης και ιατρικής μέριμνας των προσφύγων. -Δημόσιας Ασφάλειας. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει γνωστό από πού θα διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για όλα τα παραπάνω καθώς και ποιος φορέας θα διαχειριστεί τα κονδύλια αυτά. Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης να γνωρίζουμε και ποιος είναι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης πιθανών, εκτάκτων νέων ροών.

Οι δεσμευτικές απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα αποτελούν προϋπόθεση για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού θα είναι επικουρικός”

PED KRHTHS PROSFYGES (3)

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου θέλησε να κατευνάσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι στην πολυσυζητημένη σύσκεψη των προηγούμενων ημερών, τους συμμετέχοντες καθόρισε ο κ. Μουζάλας και δεν υπήρξε καμία κατ’ ιδίαν συζήτηση μαζί του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην ίδια σύσκεψη, οι Δήμαρχοι ξεκαθάρισαν στον κ. Μουζάλα ότι προτού προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση, θα πρέπει να ενημερωθεί και να συμφωνήσει η ΠΕΔ.

Εν συνεχεία του έθεσαν και συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι ήταν: -Οι δαπάνες για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας να βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση. -Οι πρόσφυγες να είναι όλοι μιας εθνικότητας και με τον ίδιο θρησκευτικό προσανατολισμό. -Τα camp που θα δημιουργηθούν να είναι μικρά και να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για μια ανθρώπινη διαβίωση.

-Να υπάρξει αυξημένη περιφρούρηση, ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και ενίσχυση των Δήμων σε προσωπικό και οχήματα

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη θα έπρεπε να ήταν παρών ο αρμόδιος υπουργός, τονίζοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει η Κρήτη να αποκτήσει ενεργό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά κάτω από συγκεκριμένες προυποθέσεις.

PED KRHTHS PROSFYGES (2)

Τη δική του άποψη εξέφρασε και ο βουλευτής Ηρακλείου του κυβερνώντος κόμματος Σωκράτης Βαρδάκης, λέγοντας ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση μετά τη σύσκεψη με τον Μουζάλα, που δε θα έπρεπε, αλλά καλό θα ήταν όλοι μαζί να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό ζήτημα, που απασχολεί τη χώρα μας.

“Ο κ. Μουζάλας τριγυρνάει στην Ελλάδα και ιδρύει καταυλισμούς”. Με αυτήν την φράση περιέγραψε την πολιτική, την οποία ακολουθεί το αρμόδιο υπουργείο στην επίλυση του προσφυγικού ζητήματος, ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε ότι η ΝΔ δε μπορεί να συμφωνήσει με την Κυβέρνηση, καθώς λειτουργεί χωρίς σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Μουζάλας εκπροσωπεί την χειρότερη έκφραση της ανοργανωσιάς, της αυθαιρεσίας και της παρακμής και όποιον αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα εκείνος και τα φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούν ακροδεξιό και φασίστα.

Την άποψη ότι θα έπρεπε να παρίσταται εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στη σημερινή σύσκεψη εξέφρασε και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανόλης Κεφαλογιάννης, εκφράζοντας παράλληλα και την έντονη ανησυχία του για τις διαστάσεις, που έχει λάβει το ζήτημα αυτό για τη χώρα μας και το νησί μας.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς επέμεινε στην άποψη του ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα έρθουν στην Κρήτη μετανάστες από χώρες του εξωτερικού.

“Θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός” τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο κ. Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός από την Κυβέρνηση, ώστε να μπορούν να ληφθούν και αποφάσεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση