HomeΚΡΗΤΗΜια περιήγηση στον ορεινό όγκο και στον αρχαιολογικό χώρο του Αναυλόχου

Μια περιήγηση στον ορεινό όγκο και στον αρχαιολογικό χώρο του Αναυλόχου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια πεζοπορική ανάβαση στον Αναύλοχο*, με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, διοργανώνει αύριο το πρωί, Σάββατο 20 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου «Ο Αναύλοχος» στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων «Πολιτιστικές Συναντήσεις – Βραχάσι 2016».

rosemarie_mcguiveΟι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν ένα ανηφορικό μονοπάτι και θα διανύσουν μια ορεινή διαδρομή μισής ώρας, μέτριας δυσκολίας, μέχρι να φτάσουν στην κορυφή, όπου έχει εντοπιστεί η ύπαρξη αρχαίου οικισμού.

Την ξενάγηση στον χώρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με την εντυπωσιακή θέα, θα κάνουν η Florence Gaignerot-Driessen και η ομάδα της, που πραγματοποιούν στην περιοχή αρχαιολογική, τοπογραφική και γεωμορφολογική έρευνα υπό τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών (EFA).

Το ραντεβού για την εκκίνηση έχει προγραμματιστεί στις 8:30 το πρωί, στην παλιά βρύση του Βραχασίου, στον Πλάτανο, όπου και θα ακολουθήσει κέρασμα μετά το πέρας της περιήγησης.

Την ίδια μέρα, από τις 11:00 μέχρι τις 13:30 θα είναι ανοιχτή για το κοινό και η έκθεση ζωγραφικής της Rosemarie McGuire «Απόηχοι από το Κεφάλι», με έργα τέχνης εμπνευσμένα από τις ανασκαφές στο Σίσι, μέσα στο κτίριο του παλιού Αρρεναγωγείου.

Το πρόγραμμα που έχουν σχεδιάσει η Florence Gaignerot-Driessen και η ομάδα της για την ανάβαση στον Αναύλοχο προβλέπει ΕΙΔΙΚΟ τμήμα για παιδιά από 6 έως 12 ετών, τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους.

rosemarie_mcguive2Πληροφορίες: [email protected]

Ενδεδειγμένος εξοπλισμός: Μποτάκια, μακρύ παντελόνι και καπέλο

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πολιτιστικές Συναντήσεις – Βραχάσι 2016» εδώ:  https://www.facebook.com/events/1675432232781113/

* Αναύλοχος είναι ορεινή και βραχώδης τοποθεσία που δεσπόζει στα βορειοδυτικά της σκάφης του Μεραμπέλλου. Σε μια περιοχή με πολυάριθμες ενδείξεις διαχρονικής και εκτεταμένης κατοίκησης, ο χώρος με το μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον βρίσκεται στις κορφές βόρεια του χωριού Βραχάσι, όπου οδηγεί ένας λιθόστρωτος ανηφορικός δρόμος μισής ώρας πορείας.

Ο οικισμός του Αναυλόχου εντοπίστηκε από τον Mariani ο οποίος περιέγραψε τοίχους κυκλώπειας τοιχοδομίας στη θέση Βίγλα, που χρονολογούνται κατά την Πρωτομινωική και Μεσομινωική περίοδο. Η γεωμετρική και αρχαϊκή πόλη εκτεινόταν στο πλάτωμα του Κάτω Κεντουκλά και στις τρεις κορφές που τον κυκλώνουν.

Ο χώρος ερευνάται συστηματικά τα τελευταία χρόνια από την ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Εκεί έχει εντοπιστεί και μικρή ποσότητα κεραμικής Υστερομινωικής ΙΙΙΓ περιόδου σε έκταση 100 x 60 μέτρα. Έρευνες της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, της Εφορείας αρχαιοτήτων και τυχαία ευρήματα ντόπιων έχουν οδηγήσει στον εντοπισμό εκτός του οικισμού και των οχυρώσεων, ενός ιερού στη θέση Κακό Πλάι και δυο νεκροταφείων στη θέση Λαμί και Καλαρίτης.

(Πηγή: http://new.ims.forth.gr)anavloxos_afissa_gr