HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Τσουνάμι» κατασχέσεων για να επιτευχθούν οι στόχοι από το υπουργείο Οικονομικών

«Τσουνάμι» κατασχέσεων για να επιτευχθούν οι στόχοι από το υπουργείο Οικονομικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με «τσουνάμι» κατασχέσεων σκοπεύει να καλύψει την υστέρηση εσόδων του Ιουλίου η κυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει ήδη λίστες με τους οφειλέτες, οι τραπεζική λογαριασμοί των οποίων θα βρεθούν στο στόχαστρο των αρμοδίων υπηρεσιών, ούτως ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να επιτευχθούν οι στόχοι, δίχως να χρειαστεί η ενεργοποίηση του «κόφτη», κάτι που θα επέφερε επιπλέον φθορά στον κυβερνητικό σχηματισμό.

Βάσει του μνημονίου που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, έχει αναληφθεί η δέσμευση για την είσπραξη 1,730 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και 2,050 δισ. έως τον Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές, ενώ στο μέτωπο των νέων οφειλών έχουν δεσμευτεί για είσπραξη του 21% έως τον Σεπτέμβριο και του 23% έως τον Δεκέμβριο.

Βάσει της ίδιας συμφωνίας, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, ήτοι κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, καλύπτοντας το 52% των οφειλετών έως τον Σεπτέμβριο και το 55% έως το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διεύθυνσης εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει ότι κάθε μήνα γίνονται πάνω από 100.000 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι οι κατασχέσεις να έχουν αυξηθεί πάνω από 30%.

Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι σε 755.806 οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Από την αρχή του έτους έχουν γίνει 60.732 κατασχέσεις, ενώ με αναγκαστικά μέτρα απειλούνται ακόμη 1.492.088 οφειλέτες. Σε καθημερινή βάση, περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων φεύγουν κάθε ημέρα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ δεκάδες ακίνητα οφειλετών βγαίνουν στο «σφυρί».

Η εκτέλεση κατασχέσεων από την αρχή του έτους έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο εκτελέστηκαν περισσότερες από 30.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με εντολές των εφοριών. Από τις αρχές του 2014, οπότε οι κατασχέσεις «έτρεχαν» με ρυθμό 17.000 τον μήνα, καταγράφεται μια αλματώδης αύξηση, η οποία συνδέεται με την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών πάνω από τα 90 δισ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση