HomeΚΟΣΜΟΣ«Εφυγε» ο Ερνστ Νόλτε: Συνέκρινε Ναζισμό και Σταλινισμό

«Εφυγε» ο Ερνστ Νόλτε: Συνέκρινε Ναζισμό και Σταλινισμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ερνστ Νόλτε, ένας από τους γνωστότερους και πλέον αμφιλεγόμενους ιστορικούς της Γερμανίας, πέθανε σε ηλικία 93 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Στο έργο του επιχείρησε να καταδείξει την αλληλεξάρτηση μεταξύ κομμουνισμού, φασισμού και ναζισμού.

Ο Νόλτε γεννήθηκε στην πόλη Βίτεν στην κοιλάδα του Ρουρ το 1923.

Καταγόταν από οικογένεια εκπαιδευτικών, σπούδασε Κλασική Ελληνική Φιλολογία, Ιστορία και Φιλοσοφία και διετέλεσε καθηγητής στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, του Μάρμπουργκ, καθώς και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Εργα του

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί έργα του, με το εγχειρίδιό του «Ο Ευρωπαϊκός Εμφύλιος Πόλεμος 1917-1945, Eθνικοσοσιαλισμός και Μπολσεβικισμός» να αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορική μελέτη του ευρωπαϊκού 20ου αιώνα.

Η διαμάχη των Ιστορικών

Έμεινε στην ιστορία για την αντιπαράθεση με τον Χάμπερμας το 1987, η οποία χαρακτηρίσθηκε ως «Η διαμάχη των Ιστορικών», όταν δημοσίευσε ένα άρθρο του με τον τίτλο «Το παρελθόν που δεν θέλει να περάσει» στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η θέση του, σύμφωνα με την οποία ο εθνικοσοσιαλισμός ήταν μια αντίδραση στην «υπαρξιακή απειλή» της ρωσικής Επανάστασης και τα μαζικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Ρωσία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών συναδέλφων του, μεταξύ των οποίων και του φιλοσόφου Γιούργκεν Χάμπερμας.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

Αποτέλεσε επίσης την αρχή για μια μακρά αντιπαράθεση μεταξύ των Γερμανών ιστορικών.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επιχείρησε να συνδέσει τα γκούλαγκ με το Άουσβιτς, κατηγορήθηκε ότι υποβάθμιζε τα εγκλήματα των Ναζί και χαρακτηρίστηκε από ορισμένους ρεβιζιονιστής.

Ο Ερνστ Νόλτε σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche wellw ήταν κατά γενική ομολογία ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της μεταπολεμικής Γερμανίας, καθώς έθεσε τις βάσεις της συγκριτικής μελέτης των μεγάλων ολοκληρωτικών καθεστώτων και ειδικότερα του ναζισμού και του σταλινισμού κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, αφήνοντας πίσω του μια εντυπωσιακή βιβλιογραφική παρουσία.

Ο Ερνστ Νόλτε καθ όλη τη διάρκεια της επιστημονικής του σταδιοδρομίας εστίασε στη μελέτη της ανόδου του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού και υποστήριξε την υπόθεση ότι η εμφάνιση του ναζιστικού φαινομένου ήταν η γερμανική απάντηση στην άνοδο του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη.

Η θεωρία αυτή όπως ήταν φυσικό δέχθηκε μεγάλη κριτική στη Γερμανία, πολλοί μάλιστα τον κατηγόρησαν ότι «σχετικοποιεί» τα ναζιστικά εγκλήματα.

Χαρακτηρίστηκε κορυφαίος εκπρόσωπος της «αναθεωρητικής» ιστοριογραφίας.

Υπήρξε καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ (Marburg) μεταξύ 1965 και 1973. Aπό το 1973 μέχρι το 1991 δίδαξε, επίσης, στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie Universität Berlin).

Είναι γνωστός για το πρωτότυπο έργο του Der Faschismus in Seiner Epoche (Ο Φασισμός στην εποχή του), το οποίο έτυχε παγκόσμιας επιδοκιμασίας όταν δημοσιεύτηκε το 1963.

Τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε στη μελέτη του ισλαμισμού και ισλαμοφασισμού.

Έχει λάβει διάφορα βραβεία, μεταξύ των οποίων το Hanns Martin Schleyer και το Konrad Adenauer.

Διαφήμιση
Διαφήμιση