HomeΚΟΣΜΟΣΥεμένη: Τέσσερις νεκροί στρατιώτες από επίθεση βομβιστή-καμικάζι

Υεμένη: Τέσσερις νεκροί στρατιώτες από επίθεση βομβιστή-καμικάζι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βομβιστής-καμικάζι, ο οποίος, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ανήκε στην αλ Κάιντα, σκόρπισε το θάνατο στο νότιο τμήμα της Υεμένης, σκοτώνοντας τέσσερις στρατιώτες, την ίδια στιγμή που ο κυβερνητικός στρατός έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση, προκειμένου να σπάσει τον αποκλεισμό των σιιτών ανταρτών στη νοτιοδυτική πόλη Τάιζ.

Τουλάχιστον 13 μέλη των σιιτών ανταρτών Χούτι και πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες στην Τάιζ, όπου ο στρατός επιτέθηκε ταυτόχρονα σε θέσεις τον ανταρτών στο βόρειο, το ανατολικό και το δυτικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατού.

Στην επαρχία Αμπιάν, ένας βομβιστής-καμικάζι που οδηγούσε ένα αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικές ύλες έπεσε πάνω σε δύο στρατιωτικά οχήματα και πυροδότησε τη βόμβα του, δήλωσε αξιωματικός του στρατού, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην αλ Κάιντα. «Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αξιωματικός εκτίμησε ότι πιθανόν πρόκειται για αντίδραση στην επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών που έχουν εξαπολύσει τα στρατεύματα της Υεμένης, με την αεροπορική υποστήριξη της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης ανακαταλήφθηκε την Κυριακή η Ζιντζιμπάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, η οποία βρισκόταν στα χέρια της αλ Κάιντα εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα μέλη της αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (ΑΚΑΧ) απέφυγαν να εμπλακούν σε μάχες εκ του συστάδην με τον στρατό, προτιμώντας να κάνουν επιθέσεις σε ορεινές περιοχές της μεγάλης επαρχίας που βρίσκεται ανατολικά εκείνης του Άντεν.

Οι ΗΠΑ θεωρούν την ΑΚΑΧ, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των παρακλαδιών της αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη το 2009, ως τον πιο επικίνδυνο βραχίονα του δικτύου της αλ Κάιντα σε διεθνές επίπεδο και εξαπολύουν τακτικά αεροπορικά πλήγματα, συχνά με μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, εναντίον ηγετικών στελεχών και μελών της στην Υεμένη.

Παράλληλα, η αεροπορία της συμμαχίας αραβικών κρατών συνέχισε τις επιδρομές της γύρω από την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, που ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες, ανέφεραν άλλες πηγές προσκείμενες στον υεμενίτικο στρατό. Στοχοθετήθηκαν τρία στρατόπεδα γύρω από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές. Οι βομβαρδισμοί στη Σαναά ξανάρχισαν την 9η Αυγούστου, τρεις ημέρες μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξάγονταν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στο Κουβέιτ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση