HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜεταφορά έδρας από το Λονδίνο σχεδιάζουν μεγάλες επενδυτικές τράπεζες

Μεταφορά έδρας από το Λονδίνο σχεδιάζουν μεγάλες επενδυτικές τράπεζες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα στο Λονδίνο θα αρχίσουν να μεταφέρουν τις θέσεις εργασίας από τη Βρετανία αμέσως μετά την ενεργοποίηση του Brexit, γράφει η εφημερίδα Independent, επικαλούμενη τους διευθύνοντες συμβούλους τεσσάρων μεγάλων επιχειρήσεων .

Σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, και επικαλείται η ηλεκτρονική σελίδα Euractiv.com, τα στελέχη σχεδιάζουν τις κινήσεις τους για το χειρότερο σενάριο, ότι θα χάσουν δηλαδή το δικαίωμα να πωλούν ελεύθερα τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν από το δημοψήφισμα, o Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JP-Morgan, είχε δηλώσει ότι θα μεταφέρει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας εκτός Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit. Η Morgan Stanley ενδέχεται να μετακινήσει περίπου 1.000 εργαζομένους από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Goldman Sachs και η Citigroup έχουν αναφέρει επίσης ότι θα κατευθύνουν προσωπικό εκτός βρετανικών συνόρων. Αλλά και οι ευρωπαϊκές τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των HSBC και της Deutsche Bank έχουν δηλώσει ότι μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθούν εργαζόμενοι και δραστηριότητες στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το 87% του ευρωπαϊκού προσωπικού των επενδυτικών τραπεζών των ΗΠΑ έχει εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παράλληλα φιλοξενεί και το 78% της δραστηριότητας των αγορών κεφαλαίου της περιοχής, σύμφωνα με το think tank New Financial.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αναμένεται να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας στις αρχές του 2017, κάτι που σημαίνει ότι το Brexiτ θα γίνει στις αρχές του 2019.

Ωστόσο Βρετανοί υπουργοί έχουν προειδοποιήσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους του χρηματοπιστωτικού τομέα του City ότι η προσφυγή στο άρθρο 50 μπορεί να γίνει στα τέλη του 2017, το οποίο θα αναβάλει και το Brexit για τα τέλη του 2019.

Πάντως, η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα σημάνει και την άμεση «εκκένωση» του City, καθώς πρέπει πρώτα να προηγηθεί και η δημιουργία του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση