HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈλεχγοι από φθινόπωρο: Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές στο στόχαστρο

Έλεχγοι από φθινόπωρο: Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές στο στόχαστρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γιατροί, μηχανικοί, υδραυλικοί, λογιστές, ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι και πολλοί ακόμη ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από το φθινόπωρο. Στόχος η ενίσχυση των εσόδων, σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστά ευκολότερη την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να επικεντρώσει τους ελέγχους στις κατηγορίες των επαγγελμάτων που έχει διαπιστωθεί ότι είναι ευκολότερο να φοροδιαφύγουν σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η αίσθηση του ελέγχου, ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή από τους ίδιους τους επαγγελματίες, πριν εντοπιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι περίπου 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Ποσό το οποίο στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για όλους όσοι το δηλώνουν και για τον λόγο αυτό η ΓΓΔΕ θέλει να στρέψει την προσοχή της σε αυτές τις περιπτώσεις

Έλεγχοι ανά κατηγορία

Oι έλεγχοι θα γίνονται με διαφορετική μέθοδο ανά κατηγορία επαγγέλματος ή ανά ομάδα επαγγελματικών κλάδων. Δηλαδή, άλλα κριτήρια θα υπάρχουν για το πώς θα επιλέγονται οι προς έλεγχο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και διαφορετικά κριτήρια για τους δικηγόρους, τους γιατρούς κ.λπ. Τα βασικά κριτήρια για τη διενέργεια ενός ελέγχου θα είναι:

  • Τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
  • Οι επαγγελματικές δαπάνες ανά δραστηριότητα.
  • Τα δάνεια που έχει λάβει κάθε επαγγελματίας.
  • Τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων.

Παράλληλα, θα «τρέχουν» και τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση