HomeΚΡΗΤΗΈντονη ανησυχία των δημάρχων για τους πρόσφυγες – Την Παρασκευή συνεδριάζει η ΠΕΔ

Έντονη ανησυχία των δημάρχων για τους πρόσφυγες – Την Παρασκευή συνεδριάζει η ΠΕΔ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έντονη είναι η ανησυχία και των δημάρχων του νομού Ηρακλείου ως προς την φιλοξενεία των 2.000 προσφύγων που αναμένεται να έρθουν στο νησί, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Μετά την χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι δήμαρχοι του νομού Χανίων σήμερα ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός συγκάλεσε σύσκεψη των δημάρχων του νομού στη Λότζια.

Η συνάντηση κράτησε τρεις περίπου ώρες και ήταν κεκλεισμένων των θυρών.

HRAKLEIO PROSFYGIKO (2)

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο κ. Λαμπρινός ενημέρωσε τους υπόλοιπους δημάρχους για όλα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη που έγινε υπό τον Μουζάλα στην περιφέρεια Κρήτης.

Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους εξέφρασαν ανησυχίες ως προς το πού θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες, το πόσο καιρό θα κάτσουν ενώ αναπάντητα έμειναν και τα ερωτήματά τους ως προς το πώς θα πληρωθούν τα έξοδα της παραμονής των μεταναστών στην Κρήτη αλλά και το τί συνέπειες θα έχει κάτι τέτοιο για τον τουρισμό στο νησί.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι που εξέφρασαν ανησύχια ως προς το αν οι 2.000 πρόσφυγες που αναμένεται να έρθουν στην Κρήτη θα είναι «μόνο η αρχή».

HRAKLEIO PROSFYGIKO (3)

Την Παρασκευή συνεδριάζει η ΠΕΔ Κρήτης

Ευρεία σύσκεψη όλων των δημάρχων της Κρήτης αναμένεται να γίνει την Παρασκευή 19 Αυγούστου στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης αναμένεται να συζητηθεί το προσφυγικό ζήτημα.

HRAKLEIO PROSFYGIKO (4)

Επιστολή Μαλανδράκη στον Β. Λαμπρινό

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη στη Λότζια ανάμεσα στους δημάρχους του Ηρακλείου ο δήμαρχος Πλατανιά, Γ. Μαλανδράκης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχο, Βασίλη Λαμπρινό.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μαλανδράκη:

Κύριε Πρόεδρε της ΠΕΔ Κρήτης,

Σε συνέχεια:

(α) της πρόσφατης σύσκεψης (11/08/2016) που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι των Δήμων έδρας των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης και στην οποία έγινε γνωστό ότι πρόκειται να δημιουργηθούν Κέντρα υποδοχής προσφύγων και στην Κρήτη, μετά την τουριστική περίοδο τα οποία και θα φιλοξενήσουν 2.000 πρόσφυγες,

HRAKLEIO PROSFYGIKO (5)

(β) της σύσκεψης που συγκάλεσε την Τρίτη 16/8/2016 στο Δημαρχείο Χανίων, ο Δήμαρχος Χανίων και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Α. Βάμβουκας κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε ενημέρωση των Δημάρχων της Π.Ε. Χανίων για την ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης να φέρει στην Κρήτη 2.000 πρόσφυγες

και λαμβάνοντας υπόψη:

  • την υπ. αρ. 22/2016 απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης όπως αυτή είχε ληφθεί στην τακτική συνεδρίαση της 4ης Μαρτίου 2016 για το προσφυγικό ζήτημα και στην οποία μεταξύ άλλων είχε αποφασισθεί να ζητηθεί από την Κυβέρνηση να γνωστοποιήσει άμεσα τον σχεδιασμό της στο θέμα του προσφυγικού ζητήματος για την Περιφέρεια Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κρήτη αποτελεί κύριο τουριστικό προορισμό της χώρας.
  • το γεγονός ότι έως σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση αναφορικά με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών πολλώ δε μάλλον απουσιάζει η ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος με συνέπεια μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα/ερωτήματα – όπως π.χ. το πώς θα γίνει και με ποια κριτήρια η εγκατάσταση των προσφύγων ανά την επικράτεια και στην Κρήτη, πως θα διασφαλιστεί η ασφάλεια, η επάρκεια και ο έλεγχος των υπό δημιουργία προσφυγικών εγκαταστάσεων στην Κρήτη, πως θα διασφαλιστεί η υγειονομική/φαρμακευτική κάλυψη και η ψυχοκοινωνική στήριξη των προσφύγων, πως θα διασφαλιστούν αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, τι μέτρα θα ληφθούν για την ασφαλή συνύπαρξη των προσφύγων με την τοπική κοινωνία, κλπ – να παραμένουν αναπάντητα,
  • ότι απουσιάζει έως σήμερα από το κεντρικό Κράτος η παροχή κατάλληλης χρηματοδότησης και η ενίσχυση των Δήμων με εξειδικευμένο προσωπικό για τη διασφάλιση των αναγκαίων μέσων και υποδομών για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων,
  • ότι οι προσφυγικές και εν γένει οι μεταναστευτικές ροές δεν συνιστούν βραχυπρόθεσμα αλλά συστημικά προβλήματα, η διαχείριση των οποίων δεν μπορεί να στηρίζεται σε έκτακτες λύσεις και να αγνοεί τη βούληση των τοπικών κοινωνιών,

κρίνεται επιβεβλημένο όπως συγκληθεί άμεσα η ΠΕΔ Κρήτης, με τη διευρυμένη σύνθεση της και με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων του νησιού, προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά το όλο θέμα της δημιουργίας κέντρων υποδοχής προσφύγων  και να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για τον τρόπο και τον βαθμό εμπλοκής των Δήμων της Κρήτης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση