HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚαταθέτες και συνταξιούχοι «θύματα» της ποσοτικής χαλάρωσης

Καταθέτες και συνταξιούχοι «θύματα» της ποσοτικής χαλάρωσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι καταθέτες και οι συνταξιούχοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθούν πολλές Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως, αναφέρει στο CNBC ο επικεφαλής επενδύσεων της αμερικανικής ασφαλιστικής AIG (διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 351 δισ. δολ), Doug Dachille.

Ειδικότερα επισημαίνει ότι η υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων από τους ρυθμιστές της νομισματικής πολιτικής έχει δημιουργήσει πρόβλημα στους καταθέτες (οι οποίοι ουσιαστικά πληρώνουν ένα ποσοστό για να διακρατούνται τα χρήματα τους), ωστόσο σε ακόμα δυσκολότερη θέση είναι οι συνταξιούχοι.

Φέρνοντας σαν παράδειγμα τους Αμερικανούς συνταξιούχους, ο κ.Dachille τόνισε πως πληρώνουν αρκετές από τις υποχρεώσεις τους χάρη στους τόκους των καταθέσεων τους, παρά το χαμηλό επιτόκιο της Federal Reserve.

Υπό καθεστώς αρνητικών επιτοκίων όμως (αν εφαρμοστούν), όχι μόνο δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά είναι υποχρεωμένοι να χάνουν συνεχώς ένα ποσό από τις καταθέσεις τους, κάτι που σημαίνει πως πρέπει τελικά να αποταμιεύσουν ένα μεγαλύτερο ποσό από ότι αρχικά είχαν υπολογίσει.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση