HomeΚΟΣΜΟΣΣυζήτηση Κέρι-Τσαβούσογλου για έκδοση του Γκιουλέν

Συζήτηση Κέρι-Τσαβούσογλου για έκδοση του Γκιουλέν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πιθανή έκδοση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν συζήτησαν σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με προσκύμενες στο τουρκικό ΥΠΕΞ πηγές.

Οι Τσαβούσογλου και Κέρι συζήτησαν, επίσης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, κυρίως την κατάσταση στη Μάνμπιτζ και στο Χαλέπι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δις ισόβια και 1.900 έτη φυλάκισης επιπλέον

Την επιβολή δύο ποινών ισόβιας κάθειρξης και μία συμπληρωματική ποινή 1.900 ετών ζήτησε η εισαγγελία της Τουρκίας για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται για τη διοργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Στο κατηγορητήριο έκτασης 2.527 σελίδων που ενέκριναν οι εισαγγελείς της περιοχής Ουσάκ στη δυτική Τουρκία, ο 75χρονος ιεροκήρυκας, που έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την έκδοση του οποίου ζητά η Άγκυρα, κατηγορείται ότι «επιχείρησε να καταλύσει με τη βία τη συνταγματική τάξη» και ότι «συνέστησε και διηύθυνε μια ένοπλη τρομοκρατική ομάδα».

Παράλληλα, οι εισαγγελείς ζητούν την επιβολή προστίμου στον Γκιουλέν που αντιστοιχεί σε 4,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η Άγκυρα επιρρίπτει στον Γκιουλέν την ευθύνη για τη διοργάνωση της απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα και αξιώνει την έκδοσή του από την Ουάσινγκτον.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από το 1999, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος και την καταδίκασε εξαρχής. Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να δει αποδεικτικά στοιχεία πριν αντιδράσει στο αίτημα έκδοσης του ιεροκήρυκα.
kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση