HomeΚΟΣΜΟΣΗ Αγκυρα ψάχνει 32 διπλωμάτες της -Δεν επέστρεψαν στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα

Η Αγκυρα ψάχνει 32 διπλωμάτες της -Δεν επέστρεψαν στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τριάντα δύο από τους 208 διπλωμάτες που έχουν ανακληθεί από την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα εξακολουθούν να διαφεύγουν.

Παράλληλα η Άγκυρα έχει λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχουν καταφύγει σε διάφορες χώρες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου είπε πως λαμβάνει «θετικά σήματα» από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά το αίτημα για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι οργάνωσε το πραξικόπημα.

Δεν επιστρέφουν πίσω οι διπλωμάτες

Στο εξωτερικό παραμένουν Τούρκοι διπλωμάτες που αντιτάχθηκαν στην ανάκλησή τους από τον Ερντογάν και ετοιμάζονται να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στο εξωτερικό, γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesschau.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, «αρκετοί Τούρκοι διπλωμάτες αρνούνται να επιστρέψουν στην Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε με νομική δράση, πολλοί ζητούν άσυλο στο εξωτερικό. Η προθεσμία που τους είχε δώσει η τουρκική κυβέρνηση για να επιστρέψουν στη χώρα έχει περάσει».

Η Tagesschau υποστηρίζει ότι δύο Tούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι που υπηρετούσαν στην Ελλάδα έχουν διαφύγει, πριν από δέκα ημέρες, στην Ιταλία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV τόνισε ότι οι δύο ακόλουθοι -με τον βαθμό του συνταγματάρχη- εγκατέλειψαν με πλοίο την Ελλάδα στις 6 Αυγούστου, μαζί με τις οικογένειές τους. «Εργαζόμαστε για να φέρουμε τους δύο προδότες πίσω στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία έχουν συλληφθεί περίπου 17.740 άνθρωποι, κατηγορούμενοι ότι είναι οπαδοί του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση