HomeΚΟΣΜΟΣΑμερικανός στρατηγός: 45.000 οι νεκροί μαχητές του ISIS τα τελευταία 2 χρόνια

Αμερικανός στρατηγός: 45.000 οι νεκροί μαχητές του ISIS τα τελευταία 2 χρόνια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περίπου 45.000 μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ και στη Συρία αφότου ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών άρχισε την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών πριν από δύο χρόνια.

Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο αμερικανός στρατηγός Σον Μακφάρλαντ. «Εκτιμάμε ότι τους 11 τελευταίους μήνες, σκοτώσαμε περίπου 25.000 εχθρικούς μαχητές. Εάν προστεθούν σε αυτούς οι 20.000 που εκτιμάται ότι είχαν σκοτωθεί προηγουμένως, αυτό σημαίνει 45.000 (νεκρούς) εχθρούς στο πεδίο της μάχης», είπε ο στρατηγός Μακφάρλαντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο αμερικανός ανώτατος αξιωματικός είπε πως υπολογίζει ότι το «ΙΚ διαθέτει σήμερα από 15.000 ως 30.000 άνδρες», έκρινε ωστόσο πως η οργάνωση δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να αντικαταστήσει τους άνδρες της που χάνουν τη ζωή τους σε μάχες προσελκύοντας νεοσύλλεκτους.

Συμπληρώνονται δύο χρόνια αφότου ο διεθνής συνασπισμός, τον οποίο συγκρότησαν και διευθύνουν οι ΗΠΑ, άρχισε αεροπορικούς βομβαρδισμούς για να σταματήσει την προέλαση του ΙΚ.

«Ο αριθμός των μαχητών (του ΙΚ) στα μέτωπα έχει πέσει. Η πτώση δεν αφορά μόνο την ποσότητα αλλά επίσης και την ποιότητα: σημειώνουμε ότι επιχειρούν με τρόπο πολύ λιγότερο αποτελεσματικό απ’ ό,τι στο παρελθόν, κι αυτό τους κάνει ευκολότερους στόχους για εμάς», ανέφερε ο στρατηγός Μακφάρλαντ, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Βαγδάτη.

Ο στρατηγός Σον Μακφάρλαντ, επικεφαλής του διεθνούς συνασπισμού εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, έκανε λόγο περί σημαντικής προόδου στο πεδίο.

«Δεν μιλάμε πλέον περί αδιεξόδου. Διότι εδώ κι έναν χρόνο, μαζί με τους εταίρους μας, πήραμε την πρωτοβουλία» των κινήσεων, είπε ο στρατηγός.

«Αυτό για το οποίο μιλάμε πλέον είναι η διατήρηση του ρυθμού της εκστρατείας στο Ιράκ και στη Συρία. Με άλλα λόγια, περνάμε τώρα περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι πώς θα καταφέρουμε μεγαλύτερες ζημιές στον εχθρό απ’ όσο σκεπτόμενοι τι μπορεί να κάνει ο εχθρός σε εμάς», πρόσθεσε.

Πέραν του έμψυχου υλικού του, το ΙΚ έχει χάσει επίσης μεγάλο μέρος των εδαφών που έλεγχε (περίπου 25.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας. Όμως αυτό το νόμισμα έχει κι άλλη όψη: σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η αύξηση της πίεσης που δέχεται οδηγεί το ΙΚ να καλεί τους υποστηρικτές του να εξαπολύσουν επιθέσεις στη Δύση και αλλού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση