HomeΚΟΣΜΟΣΤουρκία σε ΕΕ: Δώστε ημερομηνία για τη βίζα ή δεν ισχύει η συμφωνία για το προσφυγικό

Τουρκία σε ΕΕ: Δώστε ημερομηνία για τη βίζα ή δεν ισχύει η συμφωνία για το προσφυγικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ευθεία απειλή κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτόξευσε η τουρκική κυβέρνηση, πιέζοντας ασφυκτικά τις Βρυξέλλες να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διευθέτηση του θέματος της βίζας των Τούρκων πολιτών για τις χώρες που υπάγονται στη συνθήκη Σένγκεν.

Σε περίπτωση που δεν προσδιοριστεί η ημερομηνία παροχής της ελεύθερης βίζας, η Άγκυρα απειλεί ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για το προσφυγικό, όπως δήλωσε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο Τσελίκ υποστήριξε, επίσης, πως το αίτημα προς την Τουρκία να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, μια βασική προϋπόθεση της ΕΕ για να οριστικοποιήσει την κατάργηση της βίζας, σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Επί της ουσίας, δηλαδή, η Τουρκία απορρίπτει μία από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ για την παροχή ελεύθερης βίζας στους Τούρκους πολίτες. Πρόσφατα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική για την τακτική της Ευρώπης απέναντι στην τρομοκρατία, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο στη χώρα του και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά της.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση