HomeΣΠΟΡΆννα Κορακάκη: Πώς «εκτέλεσε» τη μιζέρια και έγινε Ολυμπιονίκης

Άννα Κορακάκη: Πώς «εκτέλεσε» τη μιζέρια και έγινε Ολυμπιονίκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στην σκοποβολή με αεροβόλο πιστόλι από απόσταση 10 μέτρων, μόλις στα 20 της χρόνια, η Άννα Κορακάκη είναι ήδη Ολυμπιονίκης. Όπως η ίδια ευχήθηκε μετά από την εξαιρετική της εμφάνιση, «ας ελπίσουμε ότι το δικό μου μετάλλιο θα είναι η αφετηρία για τις επιτυχίες της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο».

Με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας της καθώς και το ότι η σκοποβολή «χρόνια δεν κοιτά», η Άννα Κορακάκη, θεωρητικά τουλάχιστον, έχει ένα μακρύ μέλλον μπροστά της, καθώς η συμμετοχή της σε 7 ή 8 Ολυμπιάδες δεν είναι κάτι ανέφικτο. Η τρίτη θέση του βάθρου την οποίαν επέτυχε η Άννα Κορακάκη στο Ρίο της Βραζιλίας συνιστά την πρώτη επιτυχία της Ελλάδας στην σκοποβολή από το 1920.

Η Ελλάδα υποδέχτηκε το πρώτο μετάλλιο από το Ρίο ντε Τζανέιρο με μεγάλο ενθουσιασμό, παρόλο που η σκοποβολή δεν συγκαταλέγεται ούτε ανάμεσα στα πιο δημοφιλή, ούτε καν στα θεαματικά αθλήματα. Ωστόσο, η εικόνα της 20χρονης πρωταθλήτριας αγκαλιά με τον πατέρα και προπονητή της, ντυμένους στα εθνικά χρώματα ήταν αρκετή για να συγκινήσει κάθε Έλληνα. Όπως είθισται, οι πολιτικοί ηγέτες έσπευσαν να συγχαρούν με μηνύματά τους την Άννα Κορακάκη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο twitter «η κατάκτηση του χάλκινου από την Άννα Κορακάκη μάς κάνει υπερήφανους και μας γεμίζει από χαρά! Συγχαρητήρια Άννα». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε απευθείας με την Ολυμπιονίκη και την συνεχάρη προσωπικώς.

Προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης είχε αναρτήσει στο twitter το εξής μήνυμα: «Η Άννα Κορακάκη μας πρόσφερε το πρώτο μετάλλιο στο #Rio2016. Συγχαρητήρια στην Άννα και καλή επιτυχία στα άλλα παιδιά».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα της προσπάθειας με το tweet «στην πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες η Άννα Κορακάκη φέρνει το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα. Συγχαρητήρια!».

Το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «η Άννα γράφει μια λαμπρή σελίδα που σηματοδοτεί τις αστείρευτες δυνάμεις του ελληνικού αθλητισμού και τη δυναμική όλων των αθλημάτων, ‘μικρών’ και ‘μεγάλων’. Την πορεία της Άννας Κορακάκη που σήμερα επιβραβεύεται με το χάλκινο μετάλλιο στο Ρίο, την είχαμε έγκαιρα επισημάνει όταν οι επιτυχίες της πέρναγαν στα ψιλά. Άννα σ’ ευχαριστούμε, μάς γέμισες υπερηφάνεια κι αισιοδοξία». Στον λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου στο tweeter αναρτήθηκε το μήνυμα «Συγχαρητήρια στην Άννα Κορακάκη για το χάλκινο μετάλλιο #Rio2016», ενώ και από το υπουργείο Εξωτερικών υπήρξε παρόμοιο μήνυμα: «Συγχαρητήρια Άννα Κορακάκη για το χάλκινο μετάλλιο στη σκοποβολή!»

Χαρακτηριστικό ήταν όμως και το tweet της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Θερμά συγχαρητήρια στην Άννα Κορακάκη για το Χάλκινο στη σκοποβολή! Όποιος σκοπεύει και στοχεύει σταθερά, κατακτά το μέλλον #RioOlympics2016».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι επινίκιες δηλώσεις της Άννας Κορακάκη, αμέσως μετά από την απονομή, στις οποίες δεν δίστασε να καυτηριάσει με αυστηρότητα την αδιαφορία που εισπράττει παγίως εκ μέρους της Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος.

«Ευθύβολη» και εύστοχη με τον λόγο της όπως και με το όπλο στο χέρι, η Άννα Κορακάκη επισήμανε ότι δεν είχε κανένα άλλο πρόβλημα στην προετοιμασία της εκτός από τη στάση της ΣΚ.Ο.Ε., η οποία «δεν με βοήθησε αρκετά, ή όσο χρειαζόταν, ή όσο άξιζα».

Τα παράπονα της Άννας αφορούν στην στάση της Ομοσπονδίας και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ίδια σε αποστολές σε σημαντικές διοργανώσεις, ενώ η ίδια κάνει συστηματικά πρωταθλητισμό, συνήθως στερούνταν το αυτονόητο, δηλαδή την παρουσία του προπονητή της.

Ο Τάσος Κορακάκης, στον οποίον η Άννα αφιέρωσε κατά προτεραιότητα το μετάλλιο που κατέκτησε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, είχε διατελέσει ο ίδιος πολυπρωταθλητής σκοποβολής και βεβαίως μέντορας και προπονητής της κόρης του. Εκ μέρους της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο σχετικό σχόλιο, είναι όμως σαφές ότι η Άννα Κορακάκη προσθέτει τον εαυτό της στον μακρύ κατάλογο με τους Έλληνες αθλητές που στρέφονται κατά των οικείων ομοσπονδιών, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια την πραγματική μιζέρια του ελληνικού αθλητισμού.

Αθλητές με μεγάλες δυνατότητες όπως η Άννα Κορακάκη βασίζονται στην γενναιοδωρία εξωτερικών χορηγών προκειμένου να υπερπηδήσουν τα εμπόδια της καθημερινότητάς τους, ένα από τα οποία, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, είναι η έλλειψη κατανόησης και υποστήριξης από τους αρμόδιους φορείς, ακόμη και σε στοιχειώδη ζητήματα.

Ο Τάσος Κορακάκης, ο άνθρωπος πίσω από το μετάλλιο της Άννας και ο άνθρωπος που ώθησε την κόρη του να αφήσει το στίβο για το σκοπευτήριο, περιορίστηκε σε θετικά σχόλια για την επίδοση της Άννας, χάρη στην οποία η Ελλάδα διακρίθηκε στην Ολυμπιακή σκοποβολή για πρώτη φορά ύστερα από 96 χρόνια.

Παρόλ’ αυτά, είναι γνωστό ότι ακόμη και οι προπονήσεις για μια σκοπεύτρια παγκόσμιας κλάσης, όπως η Άννα Κορακάκη, είναι από μόνες τους ένας καθημερινός άθλος.

Στην πόλη όπου ζει, στη Δράμα, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, ενώ για την παράκαμψη των ακραίων καιρικών συνθηκών που δυσχεραίνουν πολύ την προετοιμασία της, κατά το πλείστον η Άννα προπονείται κατ’ οίκον, σε ειδικό ηλεκτρονικό προσομοιωτή.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση