HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕτοιμάζουν περικοπές και στα επιδόματα αναπηρίας

Ετοιμάζουν περικοπές και στα επιδόματα αναπηρίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κινητικότητα και προετοιμασία για δυσάρεστες εκπλήξεις σε χιλιάδες ανάπηρους που λαμβάνουν παροχές κοινωνικής πρόνοιας, αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα επικρατούν εσχάτως στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, εντός του Ιουλίου και σε μια περίοδο όπου οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν ασχολούνται λόγω θέρους με τις εξελίξεις έντονα, έχει ξεσπάσει μια συζήτηση για το τι είδους περικοπές θα προκύψουν στις παροχές προς τις ειδικές αυτές ομάδες.

Ηδη τις προηγούμενες ημέρες το ΚΚΕ πραγματοποίησε διά των βουλευτών του Σταύρου Τάσσου και Γιώργου Λαμπρούλη ερώτηση αναφορικά με τις κρυφές περικοπές που συντελέστηκαν σε συντάξεις αναπηρίας και επιδόματα. Επρόκειτο για παρέμβαση που αφορούσε τις περικοπές συντάξεων αναπηρίας και επιδομάτων ΑμΕΑ από τον ΟΓΑ, καθώς και για τις πρακτικές περικοπών παροχών προς τους ασφαλισμένους μέσω συντονισμένων ενστάσεων των διευθυντών του ΟΓΑ. Επίσης, εξελίσσεται συζήτηση και για μια σειρά προβλέψεων, όπως η μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου (αν ο ανάπηρος έχει βαθμό αναπηρίας 50%-67% η εθνική σύνταξη θα είναι στο 50%, αν ο βαθμός είναι 67%-80% η εθνική σύνταξη θα είναι στο 75% κ.λπ.) ή η χορήγηση μεν σύνταξης αναπηρίας λόγω ατυχήματος εκτός εργασίας, εάν όμως ο ασφαλισμένος έχει διανύσει τουλάχιστον 7,5 χρόνια εργασίας.

Έρχεται νέα αρχιτεκτονική

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι εξελίξεις φαίνεται ότι έρχονται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», ήδη στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν τις εισηγήσεις του κουαρτέτου για ουσιαστική ανατροπή του σημερινού στάτους στις χορηγήσεις αναπηρικών συντάξεων με την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που σε συνδυασμό με μερικές ακόμη στοιχειώδεις παροχές στέγασης και περίθαλψης θα προορίζεται αποκλειστικά για άτομα ευρισκόμενα σε ακραία φτώχεια. Δηλαδή η εξοικονόμηση των πόρων για τη μεγάλη φτώχεια θα γίνει από τις περικοπές των επιδομάτων των αναπήρων που λόγω άλλων πρόσθετων εισοδημάτων θα θεωρούνται ως «έχοντες», για να μην πούμε εύποροι!

Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται και η απάντηση που εξέδωσε η Κομισιόν σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα. Οπως τόνισε η επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τίσεν και βάσει των όσων η κυρία Κούνεβα καταγγέλλει με ανακοίνωσή της στις 5 Ιουλίου 2016, «η πλήρης αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που προωθείται στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του μνημονίου (σ.σ.: εννοεί του τρίτου) θα έχει “θύματα”». Και η κυρία Κούνεβα συνεχίζει: «Κατά την Κομισιόν, λοιπόν, θα πρέπει να αλλάξουν ο σχεδιασμός των παροχών και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων ώστε να υπάρξει καλύτερη στοχοθέτηση των επιδομάτων για τα πλέον μειονεκτούντα άτομα και να εξαλειφθούν ο κατακερματισμός και οι αλληλοεπικαλύψεις».

Η ίδια η ευρωβουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ στη συλλογιστική της καταγγέλλει τα όσα η δική της κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει, παραδέχεται ταυτόχρονα με κείμενο-παρέμβαση ότι ετοιμάζεται στο πλαίσιο του μνημονίου που η κυβέρνησή της υπέγραψε «η αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, όπου χιλιάδες σημερινοί δικαιούχοι αναπηρικών και άλλων κοινωνικών επιδομάτων είτε θα περισσεύουν εντελώς είτε θα δουν τις παροχές αυτές να συρρικνώνονται».

Σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν που μίλησαν με το «b.s.», «η ευθύνη εφαρμογής των μέτρων αυτών και η οποιαδήποτε επιβολή αλλαγών στα επιδόματα αναπηρίας βαρύνουν την κυβέρνηση της κάθε χώρας-μέλους και όχι την Ε.Ε. Τα νέα μέτρα, πάντως, θα αφορούν τον σχεδιασμό των παροχών μέσω κριτηρίων επιλεξιμότητας, την καλύτερη στοχοθέτηση των κοινωνικών επιδομάτων για τα πλέον μειονεκτούντα άτομα και την εξάλειψη των αλληλοεπικαλύψεων». Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το θέμα είναι μεγάλης σημασίας καθώς αφορά το 10% του πληθυσμού της χώρας που βρίσκεται κάτω από συνθήκες φτώχειας.

Πηγές του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρουν ότι ήδη προχωρά η σύσταση επιτροπής για τα θέματα αυτά, που θα έχει στόχο να δημιουργήσει νέο πλαίσιο κριτηρίων λήψης αναπηρικών επιδομάτων, αλλά και εξαίρεσης σημερινών δικαιούχων. Πρόκειται για ενέργειες με χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του 2016, οι οποίες κρατούνται μυστικές, όμως ως πολιτικές θεωρούνται αναπόφευκτες υπό το καθεστώς πίεσης των δανειστών, αλλά και τη γενικότερη τάση της κυβέρνησης να αποδέχεται και να εφαρμόζει αδιαμαρτύρητα όλες τις επιταγές του κουαρτέτου.

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση