HomeΚΡΗΤΗΕγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για τα ενετικά τείχη

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για τα ενετικά τείχη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εγκρίθηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού με σχετική απόφαση η «Πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για τις χρήσεις της ζώνης της Ενετικής Οχύρωσης της

πόλης του Ηρακλείου, Περιφέρειας Κρήτης».

Για το Δήμο Ηρακλείου η σχετική απόφαση, σχεδόν στο σύνολό της, έρχεται να επισφραγίσει στην ουσία την προσπάθειά του για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του μνημείου μέσα από χρήσεις απόλυτα συμβατές με το χαρακτήρα του. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου για το Μνημείο καλύπτει σχεδόν καθ’ ολοκληρία όλα εκείνα τα σημεία που είχαν οδηγήσει στις αποφάσεις άρσης της παραχώρησης των προηγούμενων ετών και να απαντήσει σε μεγάλο βαθμό στους όρους της πρώτης παραχώρησης του 1985.

Με τη λήξη της τελευταίας παραχώρησης το 2009 και σε συνέχεια της ισχύος της Προγραμματικής Σύμβασης το 2014, ο Δήμος συνέταξε ένα επίπονο και μεγαλόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό χρήσεων για το Μνημείο έχοντας τη στήριξη σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και φορέων της πόλης μας. Στόχος του Δήμου ήταν και είναι η αποκατάσταση του Μνημείου και η ανάδειξη – αξιοποίησή του μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρήσεων.  Ο ενετικός οχυρωματικός περίβολος αναδεικνύεται συνολικά ως οχυρωματικό έργο του 16ου και 17ου αι. αλλά και ως μνημείο που καλύπτει  τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης.

  • Υπό το πρίσμα αυτό:
  1. εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου για έναν ενιαίο σχεδιασμό των ελεύθερων χώρων πρασίνου στο ισόπεδο του περιβόλου, στους προμαχώνες και την τάφρο με: α) την δημιουργία περιπατητικού, φυσιολατρικού, αθλητικού αλλά και πολιτιστικού περιπάτου και ποδηλατοδρόμου, β) την δημιουργία των αναγκαίων χώρων στάσης – θέασης – ενημέρωσης, γ) τον απαραίτητο φωτισμό και την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, πινακίδων πληροφόρησης δ) την αξιοποίηση και τον εμπλουτισμό του πρασίνου και τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, πάρκων κ.α. (όπως αποκατάσταση του «Γεωπονικού Κήπου», δημιουργία Πάρκου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πάρκου πανίδας Κρήτης στο χώρο του πρώην «Ζωολογικού Κήπου», «πάρκο Μπαντουβά» στην τάφρο στο  Κομμένο Μπεντένι), ε) την βελτίωση της εικόνας των υφιστάμενων αναψυκτηρίων και τη δημιουργία νέων που θα εντάσσονται στο σχεδιασμό της αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων πρασίνου,
  2. εγκρίθηκαν οι προτάσεις του Δήμου για την αξιοποίηση των χαμηλών πλατειών και στοών που μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις όπως είναι η δημιουργία εκθεσιακών χώρων για την ιστορία της πόλης στην πύλη του Παντοκράτορα, για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο στην στοά του προμαχώνα Βηθλεέμ, για την Μάχη της Κρήτης στο Μακάσι, δημιουργία υπαίθριας γλυπτοθήκης σε τμήμα της οχύρωσης, εκπαιδευτικό πάρκο πολιορκίας σε τμήμα της τάφρου του προμαχώνα Βηθλεέμ
  3. αναφορικά με το θέμα των χώρων στάθμευσης υιοθετείται η πρόταση του Δήμου για τη χρήση ορισμένων χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Μνημείου όπως είναι: α) ο χώρος στάθμευσης στη λεωφόρο Ικάρου που θα εξυπηρετεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, β) ο χώρος στάθμευσης πλησίον της πύλης του Παντοκράτορα μόνο για ΑμΕΑ, γ) ο χώρος στάθμευσης στη λεωφ. Πλαστήρα κάτω από τον προμαχώνα Μαρτινέγκο για τουριστικά λεωφορεία.

Ο Δήμος Ηρακλείου δεσμεύεται να επανέλθει για το συγκεκριμένο θέμα με συγκεκριμένη μελέτη που θα αφορά συνολικά τους χώρους στάθμευσης λόγω του ότι η χρήση τους θεωρείται αναγκαία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Μνημείου και λόγω του ότι οι χώροι αυτοί είχαν προβλεφθεί από τη μελέτη Τζομπανάκη.

  1. Αναφορικά με τις αθλητικές χρήσεις το Υπουργείο απαντά με σταδιακή απομάκρυνση του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων σε αντίθεση με την τοπική Εφορεία όπου γινόταν λόγος για άμεση απομάκρυνσή τους. Ο Δήμος Ηρακλείου θα επανέλθει με συγκεκριμένη πρόταση – μελέτη για το θέμα αυτό κρίνοντας ότι οι ήπιες αθλητικές χρήσεις δύνανται να εναρμονιστούν με το Μνημείο.

Είναι αυτονόητο ότι όλες οι απαιτούμενες μελέτες που αφορούν σε νέες χρήσεις ή σε βελτίωση των υφιστάμενων στο χώρο του Μνημείου θα υποβάλλονται σε όλα τα αρμόδια προς έγκριση όργανα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση