HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑλαλούμ στο ΥΠΟΙΚ: Η καθίζηση των εσόδων τον Ιούλιο έφερε εκνευρισμό και αυτοδιάψευση

Αλαλούμ στο ΥΠΟΙΚ: Η καθίζηση των εσόδων τον Ιούλιο έφερε εκνευρισμό και αυτοδιάψευση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στο υπουργείο Οικονομικών η καθίζηση των εσόδων τον Ιούλιο, παρά το ότι η εικόνα στο 7μηνο παραμένει θετική, με αποτέλεσμα μέσα σε διάστημα λίγων ωρών να αυτοδιαψεύδεται.

Η πληροφορία την Τρίτη το βράδυ ήταν σαφής και ανέφερε ότι τον Ιούλιο τα καθαρά έσοδα εμφάνισαν υστέρηση 513 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της «βουτιάς» στα έσοδα των Τελωνείων και δευτερευόντως λόγω μεγαλύτερων επιστροφών φόρου. Την Τετάρτη το πρωί, το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε μέσω του ΑΠΕ ότι όχι μόνο δεν υπάρχει υστέρηση αλλά καταγράφεται και υπέρβαση έναντι του στόχου κατά 105 εκατ. ευρώ.  Στο ίδιο ακριβώς επέμεινε και το βράδυ της Τετάρτης με άτυπο σημείωμα, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι έχουν αναθεωρηθεί. Κι όλα θα ήταν καλά αν δεν είχε προηγηθεί ειδικό αναλυτικό δελτίο από τις υπηρεσίες της Καραγεώργη Σερβίας που έλεγε ακριβώς το αντίθετο!

Συγκεκριμένα, το άτυπο βραδινό σημείωμα υποστήριζε ότι οι στόχοι αυτοί είχαν οριστεί τον περασμένο Οκτώβριο με την κατάθεση του Προϋπολογισμού- κάτι που είναι ακριβές- αλλά αυτοί οι στόχοι προσαρμόζονται στις συνθήκες και έχουν αναθεωρηθεί, εξ ου και υπάρχει υπέρβαση 105 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προηγούμενου μήνα. Πιο είναι το πρόβλημα; Κατ’ αρχάς μέχρι και τον Ιούνιο δεν υπήρξε επίσημη αναθεώρηση στόχων, όπως προκύπτει από τα δελτία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ενώ όπως φαίνεται και στο αναλυτικό δελτίο που εξέδωσε η Καραγεώργη Σερβίας οι στόχοι των εσόδων παραμένουν ίδιοι όχι μόνο για τον Ιούλιο αλλά και για τους επόμενους μήνες!

Είναι άλλωστε ενδεικτικό της σύγχυσης ότι το ίδιο το άτυπο σημείωμα που επικαλείται αναθεώρηση στόχων, χρησιμοποιεί τους αρχικούς στόχους για να καταλήξει στο ότι ούτως ή άλλως υπάρχει «μαξιλάρι» 261 εκατ . ευρώ στο 7μηνο που εγγυάται την ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού! Ποιο είναι το συμπέρασμα; Είτε ότι κάποιος επιχειρεί να θολώσει τα νερά είτε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν συνεννοούνται μεταξύ τους σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Όσον αφορά στο ζήτημα των αυξημένων επιστροφών φόρου, για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών διατείνεται ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, παρά το ότι επηρεάζονται αρνητικά τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που χαλάει την εικόνα: με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία παραμένουν σε εκκρεμότητα προς επιστροφή 1,259 δις ευρώ, με τάση αυξητική από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ στις εφορίες λιμνάζουν ως και δύο χρόνια αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α άνω των 800 εκατ. ευρώ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση