HomeΚΡΗΤΗΠόλος έλξης για τους τουρίστες το φαράγγι της Σαμαριάς – Δείτε πόσοι το επισκέφτηκαν σ’ ενα μήνα

Πόλος έλξης για τους τουρίστες το φαράγγι της Σαμαριάς – Δείτε πόσοι το επισκέφτηκαν σ’ ενα μήνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας πόλος έλξης για τους τουρίστες αποτελεί στο νομό Χανίων το Φαράγγι της Σαμαριάς που κάθε καλοκαίρι δέχεται χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα επίστημα στοιχεία, που έχει στη διάθεση του το cretapost, μόνο σε ένα μήμα – και συγκεκριμένα τον μήνα Ιούλιο – το Φαράγγι της Σαμαριάς επισκέφτηκαν 27.392 άνθρωποι.

Μάλιστα οι 25.142 πήγαν στο Φαράγγι από το Ξυλόσκαλο ενώ 2.250 από την Αγία Ρούμελη.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς

Το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων της δυτικής Κρήτης και το μεγαλύτερο μέρος του υπάγεται στο δήμο Σφακίων.

Χωρίζει τον κύριο όγκο της οροσειράς των Λευκών Ορέων, από το βουνό τους στα δυτικά με κορυφή τον Βολακιά. Έχει δύο φυσικές εισόδους, με τη βόρεια (42 χιλιόμετρα από Χανιά) στο οροπέδιο Ομαλός και σε υψόμετρο 1.227 μέτρα, να οφείλει το όνομα Ξυλόσκαλο στην κατασκευή από κορμούς που παλαιότερα χρησιμοποιούταν για την αρχική απότομη κάθοδο.

Πλέον, αυτή διευκολύνεται από βαθμωτές πέτρινες πλάκες στο επικλινές έδαφος και προστατευτικό στηθαίο. Tο φαράγγι απολήγει νότια σε εκτεταμένη ξερή κοιλάδα περίπου στο επίπεδο της θάλασσας, πριν το παράλιο σφακιανό χωριό Αγία Ρουμέλη. Η διαδρομή μέσω του βασικού μονοπατιού είναι σχεδόν 13 χιλιόμετρα έως τη νότια είσοδο, 14,3 το φυλάκιο της Δασικής Υπηρεσίας (όριο Εθνικού Δρυμού) και 16,7 την ακτή. Φέρεται ότι αποτελεί το δεύτερο της Ευρώπης σε μήκος, έπειτα το φαράγγι του Βερντόν στη Γαλλία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση