HomeΚΟΣΜΟΣΣκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία ζητά ο Καγκελάριος της Αυστρίας

Σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία ζητά ο Καγκελάριος της Αυστρίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπέρ μιας σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία τάσσεται σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ» ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, ο οποίος, σχολιάζοντας το τελεσίγραφο της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνει πως «δεν είμαστε ικέτες, η ΕΕ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση», ενώ αναφερόμενος στις απειλές οπαδών του Ερντογάν τονίζει πως «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να μας εκφοβίζουν».

Ο ίδιος προτίθεται να συνεχίσει «με συνέπεια» την κριτική του απέναντι στον Ερντογάν, ενώ «βλέπει» με ψυχραιμία τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απειλεί με καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, εάν δεν υπάρξει μέχρι τέλους του χρόνου η απελευθέρωση της βίζας για τη χώρα του.

«Χρειαζόμαστε μεν την Τουρκία, αλλά αυτή, οικονομικά, μας χρειάζεται περισσότερο», τονίζει ο καγκελάριος στη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως «χωρίς την ΕΕ η Τουρκία κατευθύνεται σε κρατική πτώχευση».

Ήδη, σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Αυστριακός Καγκελάριος είχε απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ότι δήθεν η Αυστρία δεν σέβεται την ελευθερία γνώμης των οπαδών του.

«Ακριβώς ο σεβασμός από την Αυστρία των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων είναι που συνιστά τη διαφορά με την κατάσταση στην Τουρκία», τόνισε ο Κρίστιαν Κερν, προσθέτοντας πως η δικαιολόγηση αυταρχικής πολιτικής με τη θρησκεία, είναι για την Αυστρία όχι μόνον ασυνήθιστη αλλά και «απολύτως απαράδεκτη».

Είναι αυτονόητο ότι στην Αυστρία το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης, το δικαίωμα των συναθροίσεων και διαδηλώσεων ισχύει και για τις μειονότητες και για τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ανέφερε, επισημαίνοντας πως ο ίδιος θα υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα και για εκείνους των οποίων την πολιτική άποψη δεν συμμερίζεται.

Το τουρκικό τελεσίγραφο στο προσφυγικό ζήτημα απορρίπτει και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς -του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- σε σημερινές δηλώσεις του στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τονίζοντας πως η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος, προειδοποιεί πως η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε εξάρτηση από την Τουρκία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «για εμένα είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό του μέτρου».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης ζητούν τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με τον ευρωβουλευτή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης- Χάραλντ Βιλίμσκι, να διαμηνύει σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση πως «έφτασε η στιγμή που κανείς πρέπει να πει: έως εδώ», και τον βουλευτή των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ να εκτιμά ως «σκανδαλώδες το ό,τι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ήδη διακοπεί και η ΕΕ να συνεχίζει να εμβάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Τουρκία».

Το άμεσο πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, ζητά ο αρχηγός του κόμματος ΝΕΟΣ Ματίας Στρολτς, ενώ από την πλευρά του, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Ομάδα Στρόναχ», Ρόμπερτ Λούγκαρ, εκτιμά «πως mε τον Ερντογάν δεν μπορεί κανείς να συνάπτει συμφωνίες».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση