HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτά είναι τα 15 προαπαιτούμενα που κρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Αυτά είναι τα 15 προαπαιτούμενα που κρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η μίνι αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου αναγκάζει την κυβέρνηση να επισπεύσει το κλείσιμο κρίσιμων ζητημάτων που θα επιτρέψουν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη.

Ετσι, εντός του τρέχοντος μήνα θα πρέπει να προχωρήσουν τα 15 προαπαιτούμενα ώστε να υπάρχει σαφής πρόοδος μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών, βέβαια, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και πλήρης ετοιμότητα απαιτείται και για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς εκκρεμεί το ουσιαστικό τμήμα που είναι οι εκταμιεύσεις. Επίσης, εντός του τρέχοντος μήνα θα δημοσιευτούν κρίσιμα οικονομικά δεδομένα που θα κρίνουν το αν θα χρειαστούν προσαρμογές στην οικονομική πολιτική κατά το δεύτερο εξάμηνο, ώστε να επιτευχθούν οι βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι (πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% μέσα στο τρέχον έτος). Στον κατάλογο με αυτά τα δεδομένα, περιλαμβάνεται η πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο, αλλά και η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο.

Σε αυτήν τη φάση δεν είναι καθόλου σαφές ότι το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου θα είναι αυτό που θα αποδεσμεύσει το υπόλοιπο ποσό της πρώτης αξιολόγησης, ωστόσο μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να ολοκληρωθεί αφενός το υπόλοιπο της πρώτης αξιολόγησης, η β’ αξιολόγηση και η διευθέτηση του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, θα πρέπει:

  • Να ασφαλίζονται όλοι οι μικροεπαγγελματίες με το μοντέλο του ΟΑΕΕ, δηλαδή να πληρώνουν σε εισφορές σχεδόν το 27% του φορολογητέου εισοδήματός τους μόνο για κύρια ασφάλιση και υγεία.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση