HomeΚΟΣΜΟΣΜπουρούντι: Ο ΟΗΕ στέλνει 228 αστυνομικούς για να «συμμαζέψουν» την κατάσταση

Μπουρούντι: Ο ΟΗΕ στέλνει 228 αστυνομικούς για να «συμμαζέψουν» την κατάσταση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε χθες να αναπτυχθούν προοδευτικά 228 αστυνομικοί στο Μπουρούντι, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την αποκατάσταση της ηρεμίας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Βάσει της απόφασης του ΣΑ, την οποία εισηγήθηκε η Γαλλία και υιοθετήθηκε με 11 ψήφους υπέρ και 4 αποχές (Κίνα, Ανγκόλα, Αίγυπτος, Βενεζουέλα), οι αστυνομικοί αυτοί θα σταλούν στη Μπουζουμπούρα και άλλες περιοχές του Μπουρούντι «για μια αρχική περίοδο ενός έτους».Η αποστολή τους μπορεί να παραταθεί ή να τροποποιηθεί εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Τους ανατέθηκε να «εποπτεύουν την κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια» και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συντονισμό με μερικές δεκάδες παρατηρητών και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων της Αφρικανικής Ένωσης που βρίσκονται ήδη στο Μπουρούντι.

Όμως η αποτελεσματικότητά τους—ή η έλλειψή της—θα κριθεί κυρίως από το περιθώριο ελιγμών που θα τους δώσουν οι αρχές του Μπουρούντι.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση στο Μπουρούντι αποδέχεται την αποστολή μόνο 50 αστυνομικών του ΟΗΕ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την απόφαση, που κράτησαν δύο εβδομάδες, πολλά κράτη μέλη του ΣΑ—η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Κίνα, η Ανγκόλα, η Βενεζουέλα—επέμειναν στην ανάγκη να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η συμφωνία της κυβέρνησης στη Μπουζουμπούρα.

Η απόφαση υπενθυμίζει στο Μπουρούντι ότι έχει συμφωνήσει για τους 50 αστυνομικούς και καλεί την κυβέρνηση της χώρας να «συνεργαστεί πλήρως» με την αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση του Μπουρούντι είχε αποδεχθεί επί της αρχής την ανάπτυξη 100 παρατηρητών και 100 στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων της Αφρικής Ένωσης, όμως μόλις 32 παρατηρητές και 14 εμπειρογνώμονες αναπτύχθηκαν πράγματι επί του πεδίου, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το ΣΑ «απαιτεί επίμονα» από τη Μπουζουμπούρα να «εγγυηθεί την πλήρη ανάπτυξη» της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης, αναφέρεται στην απόφαση. Ακόμη, διατυπώνεται η προτροπή προς την κυβέρνηση του Μπουρούντι να διεξαγάγει διάλογο «επειγόντως, με τρόπο ενεργό και εποικοδομητικό», με όλες τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων αυτών «εκτός της χώρας», για να τερματιστεί η κρίση.

Η προοπτική του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση προς το παρόν βρίσκεται σε τέλμα, καθώς η Μπουζουμπούρα αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την εξόριστη αντιπολίτευση, που κατηγορεί ότι υποκίνησε μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Μάιο του 2015.

Η τελετή έναρξης του διαλόγου ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του Μπουρούντι, που προβλεπόταν να γίνει την 12η Ιουλίου στην Τανζανία, ακυρώθηκε.

Το Μπουρούντι έχει βυθιστεί επί έναν χρόνο και πλέον σε βαθιά κρίση, μετά την απόφαση του προέδρου Πιερ Ενκουρουζίζα να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο αξίωμα. Η κρίση αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους και ανάγκασε άλλους 270.000 και πλέον να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι εκτεταμένες βιαιότητες δημιούργησαν φόβους για μια γενοκτονία παρόμοια με εκείνη της Ρουάντας το 1994. Οι δύο χώρες έχουν παρόμοια εθνοτική σύσταση.

Μετά την ψηφοφορία ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ έκανε λόγο για μια «σθεναρή ενέργεια προληπτικής διπλωματίας». Αναφερόμενος στη γενοκτονία της Ρουάντας, έκρινε ότι το ΣΑ «διδάχθηκε από το παρελθόν».

Η απόφαση καλεί όλα τα μέρη στο Μπουρούντι να απορρίψουν «κάθε μορφή βίας» και την κυβέρνηση να τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις οικουμενικές ελευθερίες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα άνδρες της αστυνομίας και της οργάνωσης νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος πως διέπραξαν ομαδικούς βιασμούς γυναικών που πίστευαν ότι πρόσκεινται στην αντιπολίτευση όταν ξέσπασε η κρίση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είχε αρχικά προτείνει διάφορες επιλογές όσον αφορά την ανάπτυξη μιας αστυνομικής δύναμης—από μερικές δεκάδες έως και 3.000 άνδρες. Εκτίμησε πως μια δύναμη 228 αστυνομικών θα μπορούσε ίσως να αποτρέψει μια εκτεταμένη αιματοχυσία, αλλά δεν θα επαρκούσε για την προστασία των αμάχων στη χώρα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση