HomeΚΟΣΜΟΣΕντείνεται το μέτωπο του Ερντογάν με ΗΠΑ και Γερμανία

Εντείνεται το μέτωπο του Ερντογάν με ΗΠΑ και Γερμανία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Γερμανία, με επίκεντρο αφενός την αιτούμενη από τον Ερντογάν έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν και αφετέρου το αίτημα που διατύπωσαν οι τουρκικές αρχές προς το γερμανικό κρατίδιο της Βάδης- Βυρτεμβέργης να ελεγχθούν σύλλογοι και σωματεία για σχέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιμάμη, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος.

Οι Γερμανοί ανησυχούν για έναν επιπλέον λόγο: το πώς μπορεί να εξελιχθούν οι προγραμματισμένες για αύριο διαδηλώσεις στην Κολωνία υποστηρικτών και επικριτών του Ερντογάν.

Σ’ αυτό το πλαίσιο με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή επίσκεψη στην Τουρκία του αρχηγού του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Τζ. Ντάνφορντ. Θα είναι ο πρώτος αξιωματούχος της Δύσης που επισκέπτεται την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle το μέτωπο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Τουρκίας ιευρύνθηκε ύστερα από τις δηλώσεις του αμερικανού στρατηγού Τζόζεφ Βότελ την Πέμπτη, ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει στο πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους το ότι αρκετοί από τους στρατιωτικούς με τους οποίους συνεργάζονταν, έχουν συλληφθεί ή απομακρυνθεί.

Άμεση και ελάχιστα διπλωματική η αντίδραση χθες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που ζήτησε από τους αμερικανούς να «μη μιλάνε», τη στιγμή που «ταΐζουν και κρατούν στη χώρα τους τον αρχιπραξικοπηματία της 15ης Ιουλίου».

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις και από τον υπουργό ΕΕ Ομέρ Τσελίκ που χαρακτήρισε τις δηλώσεις Βότελ, «εντελώς λανθασμένες» και «ασυμβίβαστες με τις στρατηγικές, στρατιωτικές και περιφερειακές πραγματικότητες».

Ο κ. Τσελίκ μάλιστα μιλώντας στο τουρκικό κανάλι ΝΤV, είπε ότι ο στρατηγός μιας χώρας που ανήκει στο ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία «θα έπρεπε να είχε αντιδράσει κατά της απόπειρας πραξικοπήματος σε ένα συμμαχικό στρατό. Αντ΄ αυτού με τις δηλώσεις του υπήρξε υπαινιγμός υπέρ της απόπειρας πραξικοπήματος» τόνισε ο κ. Τσελίκ για να τον ακολουθήσει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαούσογλου που δήλωσε καυστικά ότι «ικανοί για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι μόνο οι φυλακισμένοι στρατιωτικοί».

Σύμφωνα πάντα με την Deutsche Welle, πολλά θα έχει να συζητήσει ο στρατηγός Ντάνφορντ αύριο στην Τουρκία που θα αρχίσει την επίσκεψή του από συμμαχική βάση του Ιντσιρλίκ, της οποίας ο τούρκος διοικητής στρατηγός Μπεκίρ Βαν συνελήφθη ως κινηματίας και από όπου χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη ανεφοδιασμού για τη απόπειρα πραξικοπήματος. Τούρκοι αναλυτές προβλέπουν πυκνά σύννεφα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμων εκλογών στις ΗΠΑ.

Στη Γερμανία

Αύριο, όμως, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές, αλλά και αντίπαλοι του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συμμετάσχουν σε σειρά διαδηλώσεων, στην Κολωνία. Οι μαζικές κινητοποιήσεις έχουν πυροδοτήσει τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία δημόσια συζήτηση τόσο για το νόημά τους, όσο και για το αν οι γερμανικές αρχές θα έπρεπε τις απαγορεύσουν.

Μιλώντας στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung o γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ απευθύνει έκκληση στους συμμετέχοντες να διαδηλώσουν ειρηνικά, προειδοποιώντας ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την μεταφορά πολιτικών εντάσεων από την Τουρκία στη Γερμανία, ούτε τον εκφοβισμό όσων έχουν διαφορετική άποψη».

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF η αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου και ιστορικό στέλεχος των πρασίνων Κλάουντια Ροτ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής των διαδηλώσεων και παραδέχθηκε λάθη στην διαδικασία ενσωμάτωσης των Τούρκων στην γερμανική κοινωνία:

«Η τεράστια δυνατότητα κινητοποίησης των Τούρκων της Γερμανίας για τις διαδηλώσεις είναι ανησυχητική. Ελπίζω να κυλήσουν ειρηνικά. Το γερμανικό Σύνταγμα διασφαλίζει το δικαίωμα της διαδήλωσης υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξουν φαινόμενα βίας.

Από γερμανικής πλευράς θα πρέπει ωστόσο να δούμε τα λάθη που έγιναν στη διαδικασία ενσωμάτωσης. Υπάρχουν Τούρκοι που ζουν εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία, είναι δεύτερης ή τρίτης γενιάς, κάποιοι έχουν ακόμα και γερμανικό διαβατήριο, αλλά αν τους ρωτήσεις ποιος είναι ο πρόεδρός τους δεν λένε ο Γιόαχιμ Γκάουκ, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Θα πρέπει να διερωτηθούμε αν ως χώρα κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να γίνει η Γερμανία για αυτούς τους ανθρώπους πατρίδα. Ήταν λάθος ότι δεν επιτρέψαμε στους Τούρκους να έχουν διπλή υπηκοότητα.

Εκτός αυτού με την πρότασή μας στην Τουρκία για μια προνομιακή σχέση στείλαμε το μήνυμα στους Τούρκους ότι μια πλήρης ένταξη στην ΕΕ με όλα τα δικαιώματα και ελευθερίες δεν είναι εφικτή».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση