HomeΚΟΣΜΟΣΝέο πρεσβευτή στην Τουρκία διόρισε η ΕΕ

Νέο πρεσβευτή στην Τουρκία διόρισε η ΕΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διόρισε την Τετάρτη νέο πρεσβευτή στην Τουρκία, έναν μήνα και πλέον μετά την παραίτηση του προκατόχου του, έπειτα από μια σφοδρή πολεμική με την Άγκυρα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ονόμασε τον Κρίστιαν Μπέργκερ, έναν αυστριακό διπλωμάτη, επικεφαλής της αντιπροσωπείας την ΕΕ στην Τουρκία.

Ο Μπέργκερ είναι σήμερα επικεφαλής της διεύθυνσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Έχει «30 χρόνια εμπειρίας σε ποικίλα διπλωματικά καθήκοντα σε διάφορους διεθνούς οργανισμούς, περιλαμβανομένων ευρωπαϊκών θεσμών από το 1997», διευκρίνισε η Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τον διορισμό, όπως ανέφερε, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξη της ΕΕ προς τις «νόμιμες αρχές της χώρας», αλλά παράλληλα «υπογράμμισε τις προσδοκίες» των Βρυξελλών όσον αφορά την τήρηση των «υψηλότερων προτύπων του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι είναι πιθανό να γίνουν και νέες συλλήψεις, μετά το κύμα των εκκαθαρίσεων που άρχισε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Οι υπηρεσίες της πρεσβείας της ΕΕ στην Τουρκία ανακοίνωσαν στα μέσα Ιουνίου την παραίτηση του Χάνσγεργκ Χάμπερ, ο οποίος έκανε δηλώσεις που η τουρκική κυβέρνηση θεώρησε ανάρμοστες αναφερόμενος στη συμφωνία για την κρίση των μεταναστών και των προσφύγων ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες. Αποχωρεί την 1η Αυγούστου.

Ο γερμανός διπλωμάτης είχε κληθεί στο τουρκικό ΥΠΕΞ τον Μάιο, έπειτα από δηλώσεις του για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους υπηκόους που θέλουν να ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν.

«Έχουμε ένα γνωμικό. «Ξεκίνα σαν Τούρκος και τέλειωσε σαν Γερμανός». Αλλά εδώ συνέβη το αντίθετο. Ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί και τελειώσαμε σαν Τούρκοι», είχε δηλώσει ο Χάμπερ, για να υπογραμμίσει ότι η συμφωνία για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες ξεκίνησε με συντεταγμένο τρόπο αλλά στη συνέχεια συνάντησε προβλήματα.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση