HomeΚΟΣΜΟΣΗ Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σχέδιο εξόντωσης όλων των τρωκτικών

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σχέδιο εξόντωσης όλων των τρωκτικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Νέα Ζηλανδία φαίνεται πως «κηρύττει» πόλεμο εναντίον των τρωκτικών, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, σχεδιάζει να τα αφανίσει από τη χώρα μέχρι το 2050.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, John Key, αποκάλυψε τη Δευτέρα πως η χώρα θα προχωρήσει σε ένα ριζικό πρόγραμμα εξόντωσης, με στόχο να εξαφανιστούν όλα τα είδη αρουραίων, κουναβιών και πόσουμ. Αν μάλιστα, κάτι τέτοιο επιτευχθεί, θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στον κόσμο.

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Key: «Η φιλοδοξία μας είναι ως το 2050 να μην υπάρχει πουθενά στη Νέα Ζηλανδία ίχνος αρουραίου κουναβιού και πόσουμ. Αυτό είναι το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα προστασίας που έχει επιχειρηθεί στον κόσμο, αλλά πιστεύουμε πως αν δουλέψουμε όλοι μαζί σαν μια χώρα, μπορούμε να το επιτύχουμε».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα τρωκτικά προκαλούν το θάνατο 25 εκατομμυρίων πουλιών κάθε χρόνο, ενώ προκαλούν σοβαρότατες ζημιές και στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας.

Οι υπάρχουσες μέθοδοι ελέγχου των τρωκτικών στη Νέα Ζηλανδία ως τώρα περιλαμβάνουν την αμφιλεγόμενη χρήση του βιο-διασπώμενου δηλητηρίου «1080», και το κυνήγι τους από επαγγελματίες κυνηγούς.

Ο καθηγητής Mick Clout από το πανεπιστήμιο του Auckland εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από το φιλόδοξο σχέδιο, ενώ σχολίασε πως: «Ακόμα και η πρόθεση του να καταστήσουμε τη Νέα Ζηλανδία ελεύθερη από τα τρωκτικά είναι πάρα πολύ σημαντική και τώρα που υπάρχουν τα χρήματα και η στήριξη της κυβέρνησης, πιστεύω πως είναι πιθανό και πραγματικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως: «Η μεγαλύτερη πρόκληση στον αφανισμό αρουραίων και ποντικών θα είναι στα προάστια της χώρας. Διότι για να επιτύχει το σχέδιο θα πρέπει να υπάρχει η συνεργασία όλων των κοινοτήτων. Ο αφανισμός των πόσουμ θα είναι πιο εύκολος».

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και η «Royal Society of New Zealand Forest and Bird», με τον διευθυντή προώθησης, Kevin Hackwell να σχολιάζει πως: «Νομίζω πως το 2050 είναι ένας συντηρητικός στόχος, θα μπορούσαμε να έχουμε επιτύχει ως το 2040. Η κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ του σχεδίου μόλις τώρα, αλλά πολλές ομάδες στη Νέα Ζηλανδία εργάζονται πάνω στο να «καθαρίσουν» τη χώρα εδώ και χρόνια».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση