HomeΚΟΣΜΟΣΑμερικανό στρατηγό «βλέπει» πίσω από το πραξικόπημα φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα

Αμερικανό στρατηγό «βλέπει» πίσω από το πραξικόπημα φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατά πάντων βάλλει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναζητώντας τον υπεύθυνο πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μετά τις επιθέσεις κατά του υπ’αριθμόν ένα εχθρό του, τον ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια, τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τώρα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak «βλέπει» πίσω από την επιχείρηση ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης κορυφαίο Αμερικανό στρατηγό.

Όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές, ο πρώην διοικητής της Διεθνούς Δύναμης Ασφάλειας και Συνδρομής ISAF (International Security Assistance Force), Τζον Φ. Κάμπελ «ήταν ο διοργανωτής της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Κάμπελ ήταν ένας από τις κορυφαίες φιγούρες που οργάνωσαν και κατεύθυναν τους στρατιώτες ώστε να πραγματοποιήσουν το πραξικόπημα.

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές που βρίσκονται κοντά στους υπό κράτηση πραξικοπηματίες και αναφέρει πως ο Κάμπελ είχε διακινήσει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια από υποκατάστημα της Νιγηρίας της τράπεζας UBA, με σκοπό να διανεμηθεί το ποσό ανάμεσα στους πραξικοπηματίες στην Τουρκία.

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται πως η μεταφορά των χρημάτων από τη Νιγηρία στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε από προσωπικό της CIA, με σκοπό να πεισθούν οι στρατηγοί για να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση του πραξικοπήματος.

Την ίδια ώρα, λέγεται πως ο Κάμπελ πραγματοποίησε δύο επισκέψεις στην Τουρκία στη στρατιωτική βάση του Ερζερούμ και την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Οι πηγές της Yeni Safak αναφέρουν πως μέλη της οργάνωσης FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ όλοι οι στρατιώτες είχαν κατηγοριοποιηθεί σε τρεις ομάδες: αντίπαλοι, ουδέτεροι και υποστηρικτές.

Όσοι από αυτούς είχαν κριθεί «αντίπαλοι» είχαν αποκλειστεί από την «οικονομική στήριξη», ενώ όσοι ήταν «ουδέτεροι» δέχθηκαν διαφορετικό χρηματικό ποσό σύμφωνα με τη σημασία της θέσης τους και του βαθμού τους.

Τα χρήματα ξεκίνησαν να διανέμονται από τον Μάρτιο του 2015 μέσω ειδικών «διανομέων».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση