HomeΚΟΣΜΟΣΗ αντιπολίτευση στην Τουρκία καλεί σήμερα σε συγκέντρωση -Συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις»

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία καλεί σήμερα σε συγκέντρωση -Συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τις μαζικές «εκκαθαρίσεις» από την κυβέρνηση να συνεχίζονται στην Τουρκία, σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Το προσκλητήριο για συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη απηύθυνε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ενώ και το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, το ΑΚΡ, συμμετείχε σε αυτό το κάλεσμα.

Χθες, υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου βγήκαν στους δρόμους, με συνθήματα κατά του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η κυβέρνηση για την απόπειρα πραξικοπήματος. Τις τελευταίες ώρες, τόσο ο ανιψιός του ιεροκήρυκα, Μοχάμεντ Σαΐτ Γκιουλέν, όσο και ο στενός συνεργάτης του Χαΐλς Χαντσί συνελήφθησαν.

Η Αγκυρα απαιτεί από τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν, με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι οι αποδείξεις που στηρίζουν αυτό το αίτημα θα σταλούν στην Ουάσιγκτον μέσα σε δέκα ημέρες.

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι δεν θα μειωθεί η κυβερνητική αντεπίθεση εναντίον των υποστηρικτών του Γκιουλέν. Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι πραξικοπηματίες είχαν προτείνει στον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Χουλουσί Ακάρ, τον οποίο κρατούσαν όμηρο, να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Γκιουλέν.

Στα τελευταία μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση, μετά από την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, είναι η αύξηση σε 30 ημέρες της μέγιστης διάρκειας προσωρινής κράτησης η διάλυση περισσότερων από 2.000 ιδρυμάτων και θεσμών, μεταξύ των οποίων και η προεδρική φρουρά.

Ακόμη διαγράφονται ισόβια οι δημόσιοι λειτουργοί που έχουν διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Εως τώρα έχουν κλείσει 1.043 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 15 πανεπιστήμια, 1.229 ενώσεις και ιδρύματα και 19 συνδικάτα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση