HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Εκκαθαριστικά – τέρατα» εκτοξεύουν τις επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ

«Εκκαθαριστικά – τέρατα» εκτοξεύουν τις επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Εκκαθαριστικά – τέρατα» τα οποία εκτοξεύουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχει βγάλει η προκαταρκτική εκκαθάριση που έτρεξε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Αποτέλεσμα είναι τα βεβαιωμένα έσοδα από το φόρο να ξεπερνούν τα 3,2 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν πέρυσι όταν οι αντικειμενικές αξίες ήταν υψηλότερες.

Να σημειωθεί πως με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση του αφορολογήτου του συμπληρωματικού φόρου από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ θα επηρέαζε 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, ήτοι το 10% του συνόλου.

Τελικά, η προκαταρκτική εκκαθάριση έδειξε πως τόσο ο συμπληρωματικός φόρος όσο και ο αυξημένος φόρος στα αγροτεμάχια «καίνε» πολλούς περισσότερους από τους 600.000 που υπολόγιζε η κυβέρνηση.

Σε αυτό συμβάλει και η αύξηση φόρου 25% για τους ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, οι επιβαρύνσεις 25% για όσους έχουν οικόπεδα, αλλά και η κατάργηση των απαλλαγών και των εκπτώσεων κατά 50% σε όσους τις δικαιούνταν μέχρι πέρυσι (ανάπηροι, πολύτεκνοι, με χαμηλά εισοδήματα) εάν έχουν στο μεταξύ τόκους καταθέσεων πάνω από 300 ευρώ ή δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση.

Το γεγονός ότι οι επιβαρύνσεις ξεφεύγουν των αρχικών υπολογισμών έχει οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών σε επανυπολογισμό του φόρου, διαδικασία για την οποία ενημερώνει και τους θεσμούς. Η προσοχή επικεντρώνεται στα αγροτεμάχια και στον συμπληρωματικό φόρο για τα οποία τρέχουν παραλλαγές σε σχέση με τη βασική αξία γης, την οικοπεδική αξία εφόσον υπάρχει κτίσμα και την αξία δυνατότητας περαιτέρω αξιοποίησης.

Αν η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ γίνει έως το τέλος Ιουλίου τότε η πληρωμή του φόρου θα αρχίσει από τον Αύγουστο και οι δόσεις θα είναι πέντε, αν γίνει τον Αύγουστο εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης των δόσεων έως και τον Φεβρουάριο, κάτι που όμως δεν θέλουν οι δανειστές.

Cnn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση