HomeΚΟΣΜΟΣΜΟΝΑΧΟ LIVE: Αιματοκύλισμα με 9 νεκρούς στο εμπορικό κέντρο – Καλά στην υγεία τους οι Κρητικοί

ΜΟΝΑΧΟ LIVE: Αιματοκύλισμα με 9 νεκρούς στο εμπορικό κέντρο – Καλά στην υγεία τους οι Κρητικοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συναγερμός έχει σημάνει στη Γερμανία από την είδηση πως σημειώθηκαν πυροβολισμοί στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο «Olympia», στο Μόναχο.

Οι επίσημες δηλώσεις κάνουν αναφορά σε εννέα νεκρούς ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 20.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη στιγμή των πυροβολισμών στο εμπορικό κέντρο υπήρχαν μέσα Κρητικοί που, είτε εργάζονται τους τελευταίους μήνες στο Μόναχο, είτε πήγαν για ολιγοήμερες διακοπές.

Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το cretapost, αναφέρουν πως όλοι οι Κρητικοι είναι καλά στην υγεία τους κι έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους.

Δείτε Live τι γίνεται στο Μόναχο:

https://www.youtube.com/watch?v=y60wDzZt8yg

00:18  Τηλέφωνα επικοινωνίας για τους Έλληνες που βρίσκονται στο Μόναχο

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε στην Κεντρική Ιστοσελίδα του (www.mfa.gr) τηλέφωνα επικοινωνίας για πολίτες που βρίσκονται στο Μόναχο ή τους οικείους τους. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Γενικού Προξενείου Μονάχου (00491746744898) και του Υπουργείου Εξωτερικών (210-368 1730) και στο email [email protected].

00:18  Μήνυμα συμπαράστασης στη Γερμανία και στον γερμανικό λαό από το ΥΠΕΞ

Την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στη Γερμανία και στον γερμανικό λαό, αλλά και τον αποτροπιασμό του για την αιματηρή επίθεση στο Μόναχο, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter στη γερμανική γλώσσα. Συγκεκριμένα, η ανάρτηση του ΥΠΕΞ αναφέρει στα γερμανικά: «Was für ein Schock! Wir stehen solidarisch an der Seite#Deutschlands #München».

00:12  CCN: Ο Cenk Uygur ένας από τους δράστες

00:04  Εκπρόσωπος Μέρκελ: Δεν επιβεβαιώνεται η τρομοκρατική ενέργεια

Εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται η τρομοκρατική ενέργεια, και το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται…

00:04  Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Γερμανία το πρωί του Σαββάτου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Γερμανίας συγκαλείται πάντα υπό την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

00:03  Θρίλερ με ένα πτώμα που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή

Το πτώμα ενός νεαρού άνδρα εντοπίστηκε στην περιοχή του εμπορικού κέντρου Olympia του Μονάχου, σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης, η οποία πρόσθεσε ότι ερευνά εάν πρόκειται για κάποιον από τους δράστες ή για τον ένατο νεκρό της επίθεσης.

23:58  Έλληνας αυτόπτης μάρτυρας στο Μόναχο Αναστάσιος Χονδρονικολής στον ΣΚΑΪ

«Έχω πάθει σοκ με αυτό που ζήσαμε. Κατά τις 17:30 πήγαμε με τη γυναίκα μου στο εμπορικό κέντρο για να ψωνίσουμε για να έρθουμε στην Ελλάδα. Εκεί που δοκιμάζαμε μαγιό ακούω τις σειρήνες του εμπορικού και μας βγάζουν έξω. Ακούω πυροβολισμούς και βλέπω ανθρώπους κάτω με αίματα. Κόσμος να ουρλιάζει και δεν ξέραμε τι να κάναμε. Μπήκαμε μέσα σε μία σχολή οδηγών. Γινόταν πανικός, τα παιδιά και οι γυναίκες να ουρλιάζουν. Και από τις 17:30 ήρθε ο στρατός και τώρα μπήκαμε στο σπίτι».

23:56  Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει μια «τρομοκρατική» ενέργεια

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «με τον πιο σθεναρό τρόπο» την τρομοκρατική επίθεση.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλα τα γεγονότα, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτή η ειδεχθής ενέργεια είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλά πρόσωπα στην καρδιά μιας από τις ζωηρότερες πόλεις της Ευρώπης», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης προτίθενται να συνεργαστούν στενά με τους γερμανούς ομολόγους τους και να τους προσφέρουν κάθε βοήθεια και κάθε πόρο που θα χρειαστούν στην έρευνά τους για την επίθεση.

23:52  Ανοιχτό το προξενείο στο Μόναχο για τους Έλληνες

23:48  Αναφορές για ένα πτώμα

Υπάρχουν πληροφορίες για ένα πτώμα που βρέθηκε σε ποτάμι κοντά στο εμπορικό κέντρο και δεν αποκλείεται να πρόκειται για τον δράστη.  Τα τελευταία λεπτά γίνονται έντονες αναφορές πως ίσως επρόκειτο για έναν δράστη και όχι τελικά τρεις. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

23:48  Τουλάχιστον 9 οι νεκροί

Το σύνολο των νεκρών της επίθεσης στο Μόναχο ανήλθε σε εννέα, σύμφωνα με την αστυνομία της μεγαλούπολης αυτής της νότιας Γερμανίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας του Μονάχου, οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν η σορός αυτή ανήκει σε κάποιον από τους τουλάχιστον τρεις δράστες.

23:41  Μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την επίθεση στο Μόναχο

tweet tsipras

23:38  Παρέμβαση του Γερμανού Προέδρου για το αιματοκύλισμα του Μονάχου

«Η δολοφονική επίθεση στο Μόναχο με συγκλονίζει βαθύτατα. Η σκέψη μου βρίσκεται σε όλα τα θύματα και σε όλους όσοι είτε πενθούν, είτε φοβούνται για ένα αγαπημένο πρόσωπο», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και πρόσθεσε ότι συμπαρίσταται «σε όσους βρίσκονται σε υπηρεσία προκειμένου να προστατεύσουν ανθρώπους και να σώσουν ζωές».

23:33  Παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Γερμανία η Χίλαρι Κλίντον

Η υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι παρακολουθεί την «φρικιαστική κατάσταση» στο Μόναχο, όπου οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων σε μια επίθεση ενόπλων, ενώ κάνουν λόγο περί τρομοκρατικής ενέργειας.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των φίλων μας στη Γερμανία καθώς καταβάλλουν προσπάθεια για να προσαχθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε η Κλίντον σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

23:32  Μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου για την επίθεση στο Μόναχο

Τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ύστερα από εντολή του κ. Παυλόπουλου ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του Έλληνα Προέδρου προς τον Γερμανό ομόλογό του, Γιοάχιμ Γκάουκ, τις οικογένειες των θυμάτων και τον γερμανικό λαό, εκφράζοντας συγχρόνως τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του Έλληνα Προέδρου για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο.

23:31  Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 8 ανάμεσά τους και ένα 15χρονο κορίτσι.

23:20  Απούσα η Μέρκελ από το Βερολίνο

Στην πρώτη εβδομάδα των διακοπών της βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ αλλά ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στο Μόναχο. Είναι άγνωστο ακόμα εάν θα αποφασίσει να επιστρέψει πίσω.

23:19  Tweet από Ντόναλντ Τουσκ

«Όλη η Ευρώπη είναι μαζί με το Μόναχο»

23:17  Σοκαρισμένος ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έγραψε στο Twitter: «Είμαι σοκαρισμένος και λυπημένος από τους πυροβολισμούς στο Μόναχο. Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα και τους συγγενείς τους».

23:14  Γερμανική εφημερίδα ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών

Η γερμανική εφημερίδα Abendzeitung του Μονάχου ανέφερε πως η ομοσπονδιακή αστυνομία κάνει τώρα λόγο για 7 νεκρούς στην επίθεση στο Μόναχο.

23:13  Αυτόπτης μάρτυρας στο CNN

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο CNN πως «ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον παιδιών έξω από φαστ φουντ, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ».

23:10  Αυτόπτες μάρτυρες: Δράστης με «αραβικά» χαρακτηριστικά

Κατά πληροφορίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πολλοί μάρτυρες έκαναν λόγο για έναν δράστη με «αραβικά» χαρακτηριστικά, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνει η αστυνομία, που επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως πρόκειται για μια επίθεση ισλαμιστών.

Ακόμη ο εκπρόσωπος της αστυνομίας διέψευσε ότι υπήρξε κι άλλη επίθεση στο κέντρο του Μονάχου.

«Λέμε στους πολίτες του Μονάχου ότι υπάρχουν ένοπλοι που διαφεύγουν τη σύλληψη και είναι επικίνδυνοι», επισήμανε ο εκπρόσωπος. «Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους», στα σπίτια τους ή σε όποιο άλλο ακίνητο βρίσκονται, σύμφωνα με τον ίδιο.

23:07  Γραμμή Έκτακτης Ανάγκης του Ελληνικού Προξενείου Μονάχου

0049 174 674 48 98

23:04  Süddeutsche Zeitung

Σύμφωνα με δημοσίευμα, υπάρχουν 3 βαριά τραυματίες, εκ των οποίων ένα 15χρονο κορίτσι που πριν από λίγο υπέκυψε στα τραύματά του

23:03  Ο δήμος του Μονάχου μιλά για κατάσταση αμόκ του/των δραστών

23:02  Μήνυμα στήριξης από τον Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε απόψε ένα «προσωπικό μήνυμα στήριξης» στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες του, κι ενώ στην επίθεση στο Μόναχο έχουν χάσει την ζωή τους αρκετοί άνθρωποι.

Η Γαλλία συγκλονίστηκε πρόσφατα από μια τρομοκρατική επίθεση, την 14η Ιουλίου, ανήμερα της εθνικής επετείου, στη Νίκαια, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 άνθρωποι.

23:02  Επέστρεψε εκτάκτως στη Γερμανία ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος επέστρεψε εκτάκτως από τις διακοπές του λόγω της επίθεσης στο τρένο του Βίρτσμπουργκ τη Δευτέρα το βράδυ, βρισκόταν απόψε σε πτήση προς τις ΗΠΑ.

23:01  Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ισλαμιστική τρομοκρατική ενέργεια

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ισλαμιστικής τρομοκρατικής ενέργειας, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου, σύμφωνα το περιοδικό Focus. «Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας», εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ o δημοσιογράφος της εφημερίδας Bild στο Μόναχο Γιούλιαν Ρέπκε σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για πιθανόν «δεξιά» κίνητρα των δραστών της επίθεσης.

23:01  Η Βιέννη βρίσκεται σε επαφή με το Βερολίνο

Οι αρχές της Αυστρίας βρίσκονται σε επικοινωνία με τις γερμανικές αρχές μετά την επίθεση στο Μόναχο και ενισχύονται οι αστυνομικές περιπολίες στην σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Οι αυστριακές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τη Γερμανία, αυξάνονται οι περιπολίες της αστυνομίας στην παραμεθόριο» επισήμανε ο Καρλ Χάιντς Γκρούντμπεκ.

22:57  Σενάρια από το Βερολίνο

Στην καγκελαρία επεξεργάζονται σενάρια να κηρύξουν τη Γερμανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

22:56  Σε εξέλιξη σύσκεψη στην καγκελαρία στο Βερολίνο υπό την Άνγκελα Μέρκελ

22:47  Σήμερα 5 χρόνια από την επίθεση Μπρέιβικ στο Όσλο – «Οπαδοί του Μπρέιβικ οι δράστες»

22:36  Η Αστυνομία επιβεβαιώνει τους 6 νεκρούς, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών

22:32  Οι Τζιχαντιστές πανηγυρίζουν για το αιματοκύλισμα στο Μόναχο

Υποστηρικτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πανηγύρισαν σήμερα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την επίθεση που εξαπέλυσαν άγνωστοι σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου, όπου σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι.

«Ευχαριστούμε τον Θεό, μακάρι ο Θεός να φέρει ευημερία στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» γράφει ένας χρήστης σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στην αραβική γλώσσα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σε έναν λογαριασμό του οποίου οι χρήστες συχνά διατυπώνουν τον ενθουσιασμό τους για τις επιθέσεις που διαπράττει η τζιχαντιστική οργάνωση.

«Το Ισλαμικό Κράτος εξαπλώνεται στην Ευρώπη» γράφει ένα άλλο tweet, επίσης γραμμένο στην αραβική γλώσσα, το οποίο αναρτήθηκε σε έναν άλλο λογαριασμό επίσης φίλα προσκείμενο στο Ισλαμικό Κράτος.

22:24  Τι φώναζε ο φερόμενος ως δράστης

«Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των υπόπτων της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου σε βίντεο που κυκλοφόρησε τα τελευταία λεπτά, ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους ξένους—«παλιοξένοι», σε ελεύθερη απόδοση—και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.

22:20  Διαδικασία σύλληψης υπόπτου σε εξέλιξη

Διαδικασία σύλληψης βρίσκεται πιθανόν σε εξέλιξη στην περιοχή του εμπορικού κέντρου «Olympia», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Focus.

Σύμφωνα με τις ίδιες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο δράστης έφερε σακίδιο με εκρηκτικά.

22:19  Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στους Ρώσους υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας, καθώς οι δράστες της επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί συνεχίζουν να διαφεύγουν τη σύλληψη.

«Προτρέπουμε τους Ρώσους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Μόναχο να ακολουθήσουν τις οδηγίες της γερμανικής αστυνομίας και να αποφύγουν δημόσιους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία (με τους Γερμανούς) και οι Γερμανοί συνάδελφοί μας μάς διαβεβαίωσαν ότι, καταρχάς, θα συνεχίσουν να μας ενημερώνουν σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων και κατά δεύτερον ότι θα παρακολουθούν στενά τους Ρώσους που βρίσκονται στο Μόναχο, περιλαμβανομένων ενδεχόμενων θυμάτων. Και φυσικά θα ενημερώνουν τη ρωσική πλευρά» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου.

22:16  Ομπάμα: Θα προσφέρουμε στη Γερμανία οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, ενώ δήλωσε πως «θα προσφέρουμε στη Γερμανία οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί».

22:12  Μαρτυρία οδηγού ταξί

Η Die Welt μεταδίδει μαρτυρία οδηγού ταξί, ο οποίος είπε πως «ο δράστης δεν ήταν ξένος’.

22:10  Διακοπή κυκλοφορίας

Διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους, την ώρα που ελικόπτερα με ελεύθερους σκοπευτές «χτενίζουν» το κέντρο του Μονάχου

Διαφήμιση
Διαφήμιση