HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠρωτοποριακό χειρουργικό εργαλείο μειώνει την ανάγκη για εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς

Πρωτοποριακό χειρουργικό εργαλείο μειώνει την ανάγκη για εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πάνω σε μια πρωτοποριακή συσκευή η οποία επιτρέπει την επισκευή της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς, χωρίς να απαιτείται εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, εργάζονται ερευνητές του University of Maryland School of Medicine.

H νέα αυτή συσκευή εισέρχεται μέσω μιας μικρής τρύπας σε μια καρδιά σε λειτουργία, απλοποιώντας την όλη διαδικασία, τη στιγμή που η «παραδοσιακή» μέθοδος απαιτεί εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς: Το στήθος του ασθενούς ανοίγει, η καρδιά του σταματάει και η κυκλοφορία του αίματος συνεχίζεται μέσω ειδικής συσκευής.

Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μήνες και εγκυμονεί κινδύνους για τον ασθενή.

«Νομίζουμε ότι είναι μια πιο ασφαλής προσέγγιση από την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς», λέει ο Τζέιμις Σ. Γκάμι, επικεφαλής ερευνητής.

Η συσκευή ονομάζεται Harpoon TSD-5 και κατασκευάζεται στη Βαλτιμόρη.

Είναι σχεδιασμένη να θεραπεύει την εκφυλιστική ανεπάρκεια της μιτροειδούς, το πιο κοινό είδους προβλήματος στις βαλβίδες της καρδιάς.

Το TSD-5 εισέρχεται μέσα στην καρδιά ενώ αυτή λειτουργεί μέσω μιας μικρής τρύπας στo στέρνο και καθοδηγείται στο σωστό σημείο μέσω ηχοκαρδιογραφικού «ραντάρ».

Όταν εντοπίζονται τα επιθυμητά σημεία όπου απαιτείται επέμβαση, η συσκευή ενεργοποιείται και διοχετεύει το απαραίτητο υλικό (ePTFE, ένα πολυμερές που χρησιμοποιείται πολύ σε ράμματα στην καρδιοχειρουργική).

Μια αυτοματοποιημένη διαδικασία δένει έναν κόμπο για να κρατηθεί σταθερό το σημείο, ενώ το άλλο άκρο του «σκοινιού» δένεται στο εξωτερικό κομμάτι της καρδιάς, το επικάρδιο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκούν τρία ή τέσσερα τέτοια «σκοινιά».

Η συσκευή έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ανθρώπους, με ένα αρχικό δείγμα 11 ασθενών σε δύο κλινικές στην Πολωνία.

Όπως διαπιστώθηκε, τα αποτελέσματα ήταν πλήρης σταθερότητα μέσα σε 30 ημέρες και η διαδικασία είναι ασφαλής.

naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση