HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρχονται πρόστιμα-φωτιά για όσους δεν κόβουν αποδείξεις -Πόσο θα πληρώνουν όσοι φοροδιαφεύγουν

Έρχονται πρόστιμα-φωτιά για όσους δεν κόβουν αποδείξεις -Πόσο θα πληρώνουν όσοι φοροδιαφεύγουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ΥΠΟΙΚ προχωράει σε διορθώσεις στο ποινολόγιο της εφορίας για μη έκδοση αποδείξεων, αφού με το υπάρχον καθεστώς συνέφερε τους επαγγελματίες να πληρώνουν τα αστεία πρόστιμα.

Με τροπολογία που θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καπνικά προϊόντα, επαναφέρει τις διατάξεις του κώδικα φορολογικών διαδικασιών για κάθε μια απόδειξη που διαπιστώνεται ότι δεν έχει εκδοθεί, προσαρμοσμένες όμως σε πιο λογικά επίπεδα.

Πως θα διαμορφωθούν τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων

Με την τροπολογία, θα προβλέπεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα επανέρχονται σε ισχύ πιθανότατα από τον Αύγουστο προσαρμοσμένα ανάλογα και για τις μεγάλης αξίας μη εκδοθείσες αποδείξεις.

Οι διατάξεις αυτές προέβλεπαν συγκεκριμένα την επιβολή προστίμου 250 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο παραβάτης τηρούσε απλογραφικά βιβλία, ή προστίμου 500 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας τηρούσε διπλογραφικά βιβλία.

Τα ποσά αναμένεται να αναπροσαρμοστούν στα 100 – 150 ευρώ για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και στα 250 – 300 ευρώ για τις εταιρίες με διπλογραφικά βιβλία.

Με βάση τον κώδικα, σε περίπτωση που η αποκρυβείσα αξία συναλλαγής υπερέβαινε τις 5.000 ευρώ επιβαλλόταν πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας αυτής.

Τα πρόστιμα αυτά καταργήθηκαν από τα μέσα Οκτωβρίου του 2015, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 4337/2015.

Είχε εκτοξευθεί η φοροδιαφυγή

Την διόρθωση του λάθους αυτού που έχει εκτοξεύσει την φοροδιαφυγή στα πλέον τουριστικά νησιά του Αιγαίου πάνω από το 50%, είχε ανακοινώσει προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση