HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠαρουσιάζεται το βιβλίο του Μανόλη Δρακάκη

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Μανόλη Δρακάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την παρουσίαση του πρόσφατου βιβλίου του Μανόλη Δρακάκη Ξυπόλητοι και Καραβανάδες. Παιδεία και πολιτική στο Ηράκλειο του ύστερου 19ου αι. (1878-1898), την ερχόμενη Τετάρτη στις 8 το βράδυ, στον κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, συνεχίζεται ο κύκλος καλοκαιρινών εκδηλώσεων λόγου και μουσικής του ΙΜΚ.

Το βιβλίο πραγματεύεται το ρόλο της Παιδείας στην περίοδο κορύφωσης των αγώνων του κρητικού λαού για την απελευθέρωση από την οθωμανική κυριαρχία, σε άμεση συσχέτιση με το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πνευματικό περικείμενο της εποχής (1878-1898).

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας: «Η Παιδεία σε όλη τη διάρκεια του κρητικού 19ου αιώνα, και ιδιαίτερα στην τελευταία 20ετία του, αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση της χριστιανικής κοινότητας του νησιού πολιτικά προς την ελευθερία και την Ένωση, κοινωνικά προς το μετασχηματισμό, οικονομικά προς την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, πνευματικά, προς μια «νέα κρητική αναγέννηση»».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αντώνης Χουρδάκης, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Κλεάνθης Σιδηρόπουλος, αρχαιολόγος-νομισματολόγος και ο Ανδρέας Καλοκαιρινός, διδακτορικός ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Συντονίζει ο Κώστας Γραμματικάκης, εκδότης – δημοσιογράφος. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με τη μουσική του Γιώργου Μαστοράκη (κιθάρα).

Δρακάκης_poster

Ο Μανόλης Δρακάκης σπούδασε την Ιστορία στο Ρέθυμνο (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, 1986), στη Ρώμη, στις Σχολές Αρχειονομίας και Παλαιογραφίας του Βατικανού (1987), στη Πάντοβα και τη Βενετία (1988-90). Το 2012 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Σχολής των Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διορίστηκε ως καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο Μοιρών τον Σεπτέμβριο του 1992 και από το 1993 εργάζεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους του Νομού Ηρακλείου. Από το 1993 διδάσκει στην Ανωτάτη Πατριαρχική Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης την Ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Κρήτης και την Ιστορία του Ελληνικού Χειρογράφου. Από την άνοιξη του 2014 συμμετέχει ως εξωτερικός συνεργάτης στα Προγράμματα Επιμόρφωσης και Παιδαγωγικής Κατάρτισης της Σχολής των Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΚΕ.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα έχουν ως σημείο αναφοράς την ιστορία της Κρήτης στην ύστερη περίοδο της βενετικής κυριαρχίας (16ος – 17ος αι.) και την αντίστοιχη περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας (19ος – αρχές 20ου αι.). Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ., της ΕΛ.Ε.Ι.Ε., της Επιστημονικής Επιτροπής της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου, Πρόεδρος της Δ.Ε. του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας του Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση