HomeΚΟΣΜΟΣΟυγγαρία: Συμπλοκές σε καταυλισμό προσφύγων

Ουγγαρία: Συμπλοκές σε καταυλισμό προσφύγων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εννέα αιτούντες άσυλο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ενός καυγά στον οποίο ενεπλάκησαν έως και 200 άνθρωποι χθες βράδυ σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη νότια Ουγγαρία, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην ουγγρική αστυνομία.

Οι οκτώ από τους εννέα τραυματίες εισήχθησαν σε νοσοκομείο μετά τα επεισόδια στον καταυλισμό Κίσκουνχαλας, 150 χλμ. νότια της Βουδαπέστης.

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας που επικαλέστηκε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, μια πρώτη ομάδα περίπου 20 αιτούντων άσυλο, κυρίως Αλγερινοί, Σύροι, Πακιστανοί και Μογγόλοι, ενεπλάκησαν σε αψιμαχίες με γυμνά χέρια και κατόπιν χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα.

Η συμπλοκή γενικεύτηκε και τελικά σε αυτή ενεπλάκησαν 200 άνθρωποι στον καταυλισμό, ενώ αναπτύχθηκαν περίπου 200 αστυνομικοί για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Δεν απειλείται η ζωή κανενός από τους τραυματίες.

Ο συγκεκριμένος καταυλισμός είναι ένας από τους τρεις στο έδαφος της Ουγγαρίας όπου κρατούνται αιτούντες άσυλο όσο εξετάζονται οι αιτήσεις τους.

Σύμφωνα με τον Γκιόργκι Μπάκοντι, σύμβουλο για ζητήματα ασφαλείας του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, στον καταυλισμό αυτόν έχουν σημειωθεί και άλλα παρόμοια επεισόδια το τελευταίο διάστημα.

Από την Ουγγαρία, η οποία βρίσκεται πάνω στη μεταναστευτική οδό που ξεκινά από το έδαφος της Ελλάδας, πέρασαν περίπου 400.000 πρόσφυγες και μετανάστες το 2015. Την περασμένη χρονιά υποβλήθηκαν περίπου 199.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου και η Βουδαπέστη ενέκρινε 264.

Ωστόσο η ροή των προσφύγων και των μεταναστών μειώθηκε σημαντικά αφότου η κυβέρνηση του Όρμπαν, η οποία απορρίπτει την εισδοχή μουσουλμάνων μεταναστών, σήκωσε έναν φράκτη στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ παράλληλα η μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που αναχωρούσαν από την Τουρκία επίσης μειώθηκε μετά τη συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας.

Μολαταύτα, χιλιάδες αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να δοκιμάζουν την τύχη τους κινούμενοι διαμέσου του εδάφους της Ουγγαρίας. Οι ουγγρικές αρχές έχουν αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Συρία από τις αρχές Ιουλίου, ενώ τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος που διευκολύνει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών, αποκλείοντας πλέον αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη σερβική πλευρά των συνόρων.

Ο Όρμπαν προετοιμάζεται για ένα δημοψήφισμα στο οποίο καλεί τους πολίτες να απορρίψουν το σχέδιο ανακατανομής των προσφύγων και μεταναστών μέσω ποσοστώσεων το οποίο έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση