HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓ. Βρούτσης: Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ξεπέρασαν για πρώτη φορά την πλήρη απασχόληση

Γ. Βρούτσης: Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ξεπέρασαν για πρώτη φορά την πλήρη απασχόληση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και αυτό. Έσπασε ένα από τα πιο ιστορικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ξεπέρασαν, για πρώτη φορά, την πλήρη απασχόληση», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, επικαλούμενος στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον μήνα Ιούνιο, αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κ. Βρούτσης κάνει λόγο για επιβεβαίωση των φόβων και ανησυχιών «για την αρνητική πορεία των εξελίξεων στην αγορά εργασίας».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας έχει “φρενάρει” σημαντικά. Όλα δείχνουν, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η ανεργία θα “κρατηθεί” στο 24% σε ετήσια βάση, όταν οι μακροοικονομικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προέβλεπαν ανεργία 19,5% σε ετήσια βάση».

«Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 4,5 ποσοστιαίων μονάδων που αντιστοιχούν σε 210.000 θέσεις απασχόλησης. Απώλεια, που δεν θα υφίστατο αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ακυρώσει τις προγραμματισμένες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και δεν οδηγούσε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, με απώλεια 21 δισ. ευρώ του ΑΕΠ», συμπληρώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.

Υπογραμμίζει επίσης ότι η διατήρηση της ανεργίας σε τόσο υψηλά επίπεδα επιφέρει απώλειες και στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας ύψους 900 εκατ. ευρώ από εισφορές, κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι επιστήμονες και οι νέοι.

Ο κ. Βρούτσης σημειώνει ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η Ν.Δ. παρέλαβε την ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ, στο 27,9%! Μετά από σειρά διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, όπως: μείωση μη μισθολογικού κόστους κατά 6 μονάδες, επιβολή αυστηρού προστίμου στην αδήλωτη εργασία (10.500 ευρώ) και εντατικοί έλεγχοι (ΑΡΤΕΜΙΣ και ΕΡΓΑΝΗ), πέτυχε να ανακόψει την περαιτέρω αύξησή της και ταυτόχρονα την έναρξη της ταχείας αποκλιμάκωσης της. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2015 η ανεργία είχε ήδη πλέον υποχωρήσει στο 25,7%, δηλαδή είχε επιτευχθεί μείωση 2,2%».

Επιπλέον, ο βουλευτής Κυκλάδων αναφέρει ότι το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» αποκαλύπτει «την αρνητική μετεξέλιξη στην αγορά εργασίας, επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».» «Πιο συγκεκριμένα στο 1ο 6μηνο του 2016 αποτυπώνεται μειωμένη η αποκλιμάκωση της ανεργίας, παρά το θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, ενώ την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έσπασαν ένα παραδοσιακά ιστορικό ρεκόρ στην αγορά εργασίας της Ελλάδας. Για πρώτη φορά, το 2016, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση και εκ περιτροπής απασχόληση) έσπασαν το φράγμα του 50% και ξεπέρασαν την πλήρη απασχόληση. Αυτό αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη, όσο αφορά τον δείκτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της μισθωτής απασχόλησης», σχολιάζει ο κ. Βρούτσης.

«Η θέση της Ν.Δ. παραμένει διαχρονικά σταθερή. Είμαστε υπέρ της ασφαλούς, ποιοτικής και καλά αμειβόμενης πλήρους απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν μπορεί σε μια δυναμική αγορά εργασίας να απουσιάζουν και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, καθώς λειτουργούν –όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες- συμπληρωματικά ως προς την πλήρη απασχόληση», συμπληρώνει ο κ. Βρούτσης.

«Για 10ετιες στη χώρα μας, επετεύχθη η ισορροπία μεταξύ των δυο αυτών μορφών απασχόλησης, με την πλήρη όμως απασχόληση να υπερτερεί. Ισορροπία που σήμερα ανετράπη από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση ασκούσε καθημερινά δριμύτατη κριτική στην εικόνα που παρουσίαζε -επί Ν.Δ.- η αγορά εργασίας, την οποία μάλιστα χαρακτήριζε ως εργασιακή “ζούγκλα” και “μεσαίωνα”. Ήταν η περίοδος που υπόσχονταν σε εργαζομένους και ανέργους την πλήρη κατάργηση κάθε ευέλικτης μορφής απασχόλησης, πλήρη απασχόληση για όλους και 751 ευρώ κατώτατο μισθό για όλους! Σήμερα, 18 μήνες μετά, εργαζόμενοι και άνεργοι βιώνουν στο “πετσί” τους την απόλυτη εξαπάτηση, καθώς και οι μισθοί μειώθηκαν (μείωση αφορολόγητου, αύξηση ΦΠΑ, αύξηση εισφορών) και ο μισθός των 751 ευρώ δεν δόθηκε και το ιστορικό ρεκόρ στην αγορά εργασίας έσπασε με την ευέλικτη απασχόληση να ξεπερνά –για πρώτη φορά- την πλήρη απασχόληση», τονίζει ο ίδιος.

Καταλήγει δε, λέγοντας ότι «εργαζόμενοι και άνεργοι, αποτελούν θύματα της πολιτικής εξαπάτησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς βλέπουν ότι όχι μόνο δεν εκπληρώθηκαν οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν προεκλογικά, αλλά βρίσκονται σε θέση πολύ χειρότερη από εκείνη που ήταν το 2014! Όλοι αντιλαμβάνονται πως μόνο η Ν.Δ., μπορεί να προωθήσει ρεαλιστικά και ουσιαστικά τα συμφέροντα των εργαζομένων. Μόνο η Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί νέες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Γιατί, μόνο μέσα από τη δημιουργία πλούτου στην οικονομία, που θα έρθει διαμέσου της ανάπτυξης, των επενδύσεων και την επιχειρηματικότητας, χτίζονται οι προϋποθέσεις και οι υγιείς βάσεις για αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας».

Naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση