HomeΚΟΣΜΟΣΟλάντ: Ο τρόμος χτύπησε ξανά την Γαλλία -Θα τιμωρήσουμε αυτούς που ευθύνονται

Ολάντ: Ο τρόμος χτύπησε ξανά την Γαλλία -Θα τιμωρήσουμε αυτούς που ευθύνονται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λίγο πριν από τις 5 το πρωί (ώρα Ελλάδας) ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ απευθύνθηκε με διάγγελμά του στον γαλλικό λαό.

Με αποφασιστικότητα, αλλά και φανερά φορτισμένος συναισθηματικά, ο Ολάντ δήλωσε ότι θα ενισχύσει τη συμμετοχή της Γαλλίας σε Συρία και Ιράκ, ότι θα αυξήσει το επίπεδο «συναγερμού» στην Γαλλία και κάλεσε πολιτικούς και πολίτες «να ενωθούν απέναντι σε αυτήν την ασύμμετρη απειλή».

Ο κ. Ολάντ επίσης είπε ότι τουλάχιστον 77 άνθρωποι, ανάμεσά τους και «πολλά παιδιά», σκοτώθηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε χθες βράδυ στη Νίκαια, και τόνισε πως δεν χωράει αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα». Συμπλήρωσε ότι τουλάχιστον 20 από τους δεκάδες τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και καταδίκασε την «τερατώδη» επίθεση.

Τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας για να πολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας», ο Ολάντ δήλωσε πως αποφάσισε κατόπιν των συζητήσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, καθώς επίσης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και πέρα.

Το διάγγελμα του προέδρου Ολάντ:

«Ο τρόμος χτύπησε ξανά την Γαλλία. Η Γαλλία χτυπήθηκε την ημέρα της εθνικής μας επετείου. Μαζί με την Γαλλία χτυπήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Γαλλία δεν ήταν ο μόνος στόχος. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των θυμάτων. Θέλω να ενημερώσω ότι ολόκληρο το σύστημα παροχής ιατρικής βοήθειας είναι σε πλήρη ενεργοποίηση.

Θα αντιδράσουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Θα αντιμετωπίσουμε κάθε ασύμμετρη απειλή.

Θα πρέπει να αυξήσουμε τα επίπεδα της προστασίας της χώρας μας.

Έχω συγκαλέσει ήδη το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το επίπεδο ασφαλείας θα αυξηθεί στο ανώτατο δυνατόν όριο.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επεκταθεί για ακόμη 3 μήνες.

Αυτό θα ανακοινωθεί με επίσημο τρόπο σε συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες αυτής της χώρας.

Κάνω έκκληση σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στα σώματα ασφαλείας, ακόμη και αυτούς που βρίσκονται σε άδεια, να επιστρέψουν και να παρέχουν την ασφάλεια στους πολίτες.

Θα ενισχύσουμε τις ενέργειες μας τόσο στην Συρία όσο και στο Ιράκ

Θα τιμωρήσουμε τους ανθρώπους που επιτίθενται στη χώρα μας και στα εδάφη μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Θα τιμωρήσουμε αυτούς που ευθύνονται.

Επαγρύπνηση σε κάθε σημείο της χώρας. Και στο τελευταίο χωρίο της επικράτειας.

Καλώ την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας να συμπαρασταθούν στην πόλη της Νίκαιας που αιμορραγεί.

Σε αυτήν τη στιγμή είμαστε όλοι μαζί.

Όταν ένα φορτηγό χρησιμοποιείται για να σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους που γιορτάζουν είναι πλήγμα, αλλά αυτό το πλήγμα θα μας κάνει πιο ισχυρούς.»

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση