HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟι … άλλες όψεις του Νίκου Καζαντζάκη στο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης

Οι … άλλες όψεις του Νίκου Καζαντζάκη στο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ταξιδευτής, πολεμικός ανταποκριτής, μεταφραστής και παρατηρητής Νίκος Καζαντζάκης παρουσιάστηκε χθες το βράδυ μέσα από τα κείμενα του, με αφορμή την εσπερίδα που διοργάνωσε το Μουσείο Καζαντζάκη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας…Ισπανία», που φιλοξενείται έως τις 17 Ιουλίου στη Μυρτιά.

Στην κατάμεστη αίθουσα «Γ. Ανεμογιάννης» του Μουσείου, με επισκέπτες από την Πολωνία αλλά και τη μακρινή Ιαπωνία, καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Ισπανία παρουσίασαν, με βάση το ταξιδιωτικό βιβλίο του συγγραφέα, την πολύπλευρη σχέση του με μια χώρα που αγάπησε με πάθος, αναλύοντας τις ιδιαίτερες πτυχές της σχέσης του Καζαντζάκη με την ισπανική ψυχή, τους Ισπανούς ποιητές, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο αλλά και όσα κατέγραψε για μία τραγική πτυχή της νεότερης ισπανικής ιστορίας, τον Εμφύλιο.

mouseio1

Την εσπερίδα άνοιξε με χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Μουσείου Στέλιος Ματζαπετάκης ενώ τον λόγο πήραν στην συνέχεια οι προσκεκλημένοι ομιλητές, Γιώργος Στασινάκης-Πρ. της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Ν. Καζαντζάκη, Δρ. Νίκος Μαθιουδάκης-Επιστημ. Σύμβουλος Εκδόσεων Καζαντζάκη, Άννα Ρόζενμπεργκ-Διδάκτωρ Φιλολογίας King’s College, Έφη Μπουκουβάλα Κλώντζα-Φιλόλογος, Helena González Vaquerizo-Λέκτορας Πανεπιστημίου Autonoma Μαδρίτης και Antonio Ramirez Almanza-Δ/ντής Μουσείου «Χιμένεθ» της Ισπανίας.

Ο κ. Ματζαπετάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Μουσείο  Καζαντζάκη έχει κληθεί να διαφυλάξει τον συγγραφικό πλούτο του σπουδαίου δημιουργού αλλά και να τον κάνει κτήμα όλων, στοχεύοντας με το 1ο Φεστιβάλ να αναδειχθεί η κουλτούρα της Ισπανίας που μέσα από τη δική του ματιά παρουσίασε ο Καζαντζάκης.

mouseio2

Ο κ. Στασινάκης αναφέρθηκε πάμπολλες χώρες που ταξίδεψε ο συγγραφέας (Ευρώπη, Κεντρική, Ν.Α. Ασία, Άπω Ανατολή), τις χώρες που ονειρεύονταν να δει αλλά δεν τα κατάφερε, επισημαίνοντας ότι υπήρξε ακούραστος ταξιδευτής, όχι για τουρισμό αλλά ως ανάγκη ελευθερίας, πολιτισμού και έμπνευσης για το προσωπικό του έργο. Ο κ. Μαθιουδάκης αναφέρθηκε στον πρωτοπόρο ταξιδευτή-συγγραφέα Καζαντζάκη που συστηματοποίησε τις ταξιδιωτικές περιγραφές στη λογοτεχνία ενώ ανακοίνωσε τη νέα αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου «Ταξιδεύοντας.Ισπανία» που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.

Η κ. Ρόζενμπεργκ παρουσίασε το ιστορικό της παρουσίας του Καζαντζάκη ως ανταποκριτή της εφημερίδας «Καθημερινή» στον Ισπανικό Εμφύλιο σε σαράντα πέντε συνέχειες ενώ η κ. Μπουκουβάλα-Κλώντζα περιέγραψε τη σχέση Καζαντζάκη και Γκρέκο, δύο «συνοδοιπόροι και συναθλητές στη θήρα του ιδανικού». Η κ. González Vaquerizo ανέλυσε την ισπανική έκδοση του «Ταξιδεύοντας.Ισπανία» τονίζοντας ότι ο Καζαντζάκης βρήκε στη χώρα αυτή μια δεύτερη πνευματική πατρίδα ενώ η εσπερίδα έκλεισε με τον κ. Ramirez Almanza που μίλησε για τον ποιητή Χουάν Ραμόν Χιμένεθ όπως και το βιβλίο του Καζαντζάκη κλείνει με τον ποιητικό λόγο του κορυφαίου Ισπανού δημιουργού.

mouseio3

Νωρίτερα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Δον Κιχώτης» από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και τους έφηβους της Μυρτιάς αλλά και φλαμένγκο από την Ευριδίκη Δημητριάδη βασισμένο στον Ισπανικό Εμφύλιο.

Η βραδιά έκλεισε με μουσικό οδοιπορικό στην Ισπανία του Καζαντζάκη, του Λόρκα και του Χατζιδάκι με τους, Γιάννη Ιδομενέως και Μυρτώ Γεωργιάδη-τραγούδι, Λίλυ Δάκα-πιάνο και Μιχάλη Βιρβιάκη-αφήγηση.

mouseio5

Διαφήμιση
Διαφήμιση