HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΒρέθηκε νεκροταφείο των Φιλισταίων

Βρέθηκε νεκροταφείο των Φιλισταίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενα νεκροταφείο, το οποίο όπως όλα δείχνουν ανήκε στους Φιλισταίους, εντόπισαν αρχαιολόγοι στα περίχωρα της πόλης Ασκελόν του Ισραήλ. Η ομάδα ανακάλυψε σκελετούς και πλήθος άλλων ευρημάτων. Χάρη σε αυτόν τον θησαυρό οι ειδικοί ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να σκιαγραφήσουν μια λεπτομερή εικόνα για τον τρόπο ζωής των Φιλισταίων. Κυρίως όμως, θα καταφέρουν να δώσουν απαντήσεις σε μυστήρια όπως π.χ. ποια είναι η προέλευση των Φιλισταίων.

Η περιοχή του νεκροταφείου ανασκάπτεται από την αποστολή Λέον Λεβί στο Ασκελόν από το 1985. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ασκελόν είναι μία από τις πέντε πρωτεύουσες των Φιλισταίων. Τόσο αυτές οι πολιτείες όσο και ο λαός αναφέρονται εκτενώς σε αρχαία κείμενα των Βαβυλωνίων, των Αιγυπτίων και των Ασσυρίων, όμως οι γνώσεις μας για αυτούς είναι λιγοστές.

Οι αρχαιολόγοι εφαρμόζοντας τη μέθοδο χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα διαπίστωσαν ότι το νεκροταφείο χρονολογείται ανάμεσα στον 10ο και τον 9ο αιώνα π.Χ., εύρημα το οποίο στηρίζει τη θεωρία σύμφωνα με την οποία οι Φιλισταίοι έφτασαν στο αρχαίο Ισραήλ αφού διέπλευσαν το Αιγαίο γύρω στον 12ο αιώνα π.Χ. Τώρα απομένει να γίνουν αναλύσεις DNA στα οστά που εντοπίστηκαν για να βρεθεί σε ποιους ανήκαν. Συνολικά βρέθηκαν 200 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, αλλά δεν εντοπίστηκαν νεογέννητα, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι τα μωρά που πέθαιναν στη γέννα τα έθαβαν στα σπίτια τους.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση