HomeΣΠΟΡΠορτογαλικό έπος , ο δικός μας Φερνάντο στην κορυφή της Ευρώπης.

Πορτογαλικό έπος , ο δικός μας Φερνάντο στην κορυφή της Ευρώπης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

fasoylakis

 

 

Tου Ευθύμη Φασουλάκη

 

 

Στον αποψινό τελικό του Euro 2016 , η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος , κέρδισε κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες , τους διοργανωτές Γάλλους , στην παράταση με 1-0 χάρη σε γκολ του Έντερ στο 109 και στέφθηκε πανάξια πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το παιχνίδι άρχισε με τις χειρότερες συνθήκες για τους Πορτογάλους  , που εκτός από την πίεση που δέχθηκαν από τους Γάλλους , δέχθηκαν και άλλο ένα ισχυρό χτύπημα . Ήταν το ύπουλο τάκλιν του Παγέτ στον ηγέτη τους Κριστιάνο Ρονάλντο που αν και προσπάθησε δεν μπόρεσε να συνεχίσει και αντικαταστάθηκε από τον Κουαρέσμα στο 25ο λεπτό .

Αυτό αποπροσανατόλισε για κάποια λεπτά την Πορτογαλία και οι Γάλλοι με μπροστάρη τον Σισοκό έκαναν ευκαιρίες που σταματούσαν στον εκπληκτικό Ρουί Πατρίσιο. Έτσι το πρώτο ημίχρονο έληξε 0-0 με την Γαλλία να κυριαρχεί και την Πορτογαλία σε στάση αναμονής.

2012243Στο δεύτερο ημίχρονο , η Γαλλία με την είσοδο του Κομάν στην θέση του Παγέτ έγινε πιο απειλητική έχασε ευκαιρίες χωρίς να μπορέσει να απειλήσει ουσιαστικά . Όμως και η Πορτογαλία ισορρόπησε και είχε τις στιγμές της που αυξήθηκαν κατά πολύ , όταν ο Φερνάντο Σάντος έκανε την κίνηση ματ. Η αντικατάσταση του Ρενάτο Σάντσες από τον Έντερ στο 79ο λεπτό άλλαξε την εικόνα του αγώνα .

Ο επιθετικός της Λιλ με το ύψος του και την σωματική του ανάπλαση κέρδισε πάρα πολλές μονομαχίες και απείλησε την εστία των Γάλλων , οι οποίοι είχαν και αυτοί τις ευκαιρίες τους με αποκορύφωμα αυτή του Ζινιάκ λίγο πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας . Όμως το σκορ δεν άλλαξε και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Εκεί , η Πορτογαλία με πρωταγωνιστή τον Έντερ , ήταν καλύτερη από τους Γάλλους και είχε σπουδαίες ευκαιρίες με καλύτερη ένα δοκάρι σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γκερέιρο μετά από χέρι του. … Έντερ που καταλογίστηκε στον Κοσιελνί . Και στο 109ο λεπτό ήρθε η μεγαλύτερη στιγμή της διοργάνωσης και η πιο καθοριστική .

fernando-santosΟ Έντερ με εκπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Γιορίς ανοίγοντας το σκορ για τους Πορτογάλους και στέλνοντας στα ουράνια τους απανταχού οπαδούς τους. Στα εναπομείναντα λεπτά , ήταν φανερό ότι οι Γάλλοι δεν μπορούσαν να αλλάξουν κάτι και έτσι ολοκληρώθηκε μια ποδοσφαιρική εποποιία που έκανε η ομάδα του Φερνάντο Σάντος αυτόν τον μήνα στα γήπεδα της Γαλλίας.

Με 6 ισοπαλίες και μια νίκη , όντας τρίτη στον όμιλο της , ενάντια στην διοργανώτρια , χωρίς τον καλύτερο της παίκτη στον τελικό για 95 λεπτά . Όλα αυτά δείχνουν ότι αυτή η ομάδα είχε όλους τους παράγοντες που απαιτούνταν για να φτάσεις στην κατάκτηση του τροπαίου.

Ποιοτικούς παίκτες , τύχη όπου απαιτείται , μέταλλο , καρδιά  και φυσικά πολύ καλό προπονητή. Μια σεζόν που άρχισε πολύ άσχημα με την ήττα από την Αλβανία εντός έδρας ολοκληρώθηκε στην κορυφή της Ευρώπης .

Όσον αφορά τους Γάλλους , έδειξαν και απόψε την ποιότητά που διαθέτουν , εκτός του Γκριζμάν που ήταν εξαφανισμένος λόγω βέβαια και της καταπληκτικής άμυνας των Πορτογάλων .

Έδειξαν όμως ότι διαθέτουν μια σπουδαία γενιά νέων ποδοσφαιριστών που έχουν την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν σε μελλοντικές διοργανώσεις.

Με αυτή την πανάξια νίκη της Πορτογαλίας , ολοκληρώθηκε το Euro 2016, μια διοργάνωση που το επίπεδο της ανέβαινε σταδιακά όσο προχωρούσαν οι αγώνες , που το πείραμα με την πρόκριση των καλύτερων τρίτων ήταν ιδιαίτερα ιντριγκαδόρικο καθώς από αυτό προήλθε τελικά η πρωταθλήτρια και που αν και είχε αρκετούς αγώνες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν βαρετοί , είχε και πολλές στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στην συνείδηση του φίλαθλου κοινού ανά την Ευρώπη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση