HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροετοιμάζονται για το νέο μοντέλο οι συστημικές

Προετοιμάζονται για το νέο μοντέλο οι συστημικές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τον «έλεγχο» ανά χείρας οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην προσαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης με βάση τον νόμο και την αξιολόγηση που έλαβαν από το ΤΧΣ.

Η αξιολόγηση κάθε τράπεζας έγινε από την εταιρεία Spencer Stuart και σύμφωνα με πληροφορίες η Eurobank είχε την υψηλότερη βαθμολογία και ακολούθησε η Alpha Bank, ΑΛΦΑ+9,46% από την οποία ζητήθηκε μόνο μια μικρή προσαρμογή μείωσης σε τρία εκ των τεσσάρων εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Οι τέσσερις τράπεζες θα υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις αναμόρφωσης του μοντέλου διακυβέρνησης έως το τέλος του μήνα και θα έχουν τη δυνατότητα υλοποίησης των αλλαγών ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το μνημόνιο.

Οι προσαρμογές θα ελεγχθούν από τα εποπτικά όργανα, ενώ στο νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, διοικητικό συμβούλιο και επιτροπές θα αξιολογούνται σταθερά και έναντι μετρήσιμων στόχων.

Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα είναι η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40% ως το 2019, στόχο που ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, θεωρεί εφικτό, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

Ο SSM και το υπό νέα διοίκηση Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αυξήσουν την πίεση στον κλάδο ώστε να υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αρχής γενομένης από το 2017, με τη χρήση πιο δραστικών εργαλείων αναδιάρθρωσης, ακόμη και πώλησης δανείων.

Τον Σεπτέμβριο θα οριστικοποιηθούν οι στόχοι μέσω της συνεργασίας των τραπεζών με την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ αλλά ήδη φαίνεται να υπάρχει μια διάσταση εκτιμήσεων για τις δυνατότητες του κλάδου να μειώσει τον όγκο των NPEs, κάτι που εξαρτάται από τη λήψη γενναίων πρωτοβουλιών, αλλά και από το γενικότερο περιβάλλον, καθώς η ύφεση υπονομεύει κάθε κίνηση αναδιάρθρωσης, ακόμη και τις προσπάθειες πώλησης δανείων.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι τράπεζες θεωρούν εύλογο τον στόχο για μείωση των NPEs κατά 25% σωρευτικά την τριετία, ενώ για την άλλη πλευρά, του SSM, επιθυμητό είναι η μείωση να είναι ακόμη μεγαλύτερη, κατά 35% με 40% περίπου από τα τρέχοντα επίπεδα των NPEs ύψους 105 δισ. ευρώ, στα 60 δισ. ευρώ περίπου.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα επικρατήσουν οι φιλόδοξοι στόχοι του SSM και ότι από το επόμενο έτος θα υπάρχει «ποινή», για παράδειγμα με τη μορφή κεφαλαιακών αποθεμάτων, αν δεν πιάνουν τους στόχους, ενώ οι επιδόσεις των διοικήσεων ανά έτος θα προσμετρούνται στην αξιολόγησή τους.

Το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 85 δισ. ευρώ και αυτών που βρίσκονται κοντά στο «κόκκινο» και είναι ακόμη 20 δισ. ευρώ είναι το πιο δύσκολα διαχειρίσιμο πρόβλημα του κλάδου.

Στην κατεύθυνση αυτή θα ζητείται από τις τράπεζες να προχωρούν σε πολύ δραστικές κινήσεις, αγνοώντας και το κοινωνικό κόστος όσον αφορά τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και να πωλούν δάνεια και χαρτοφυλάκια όπου κρίνεται σκόπιμο.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν επαναθέτηση των επτά στα δέκα ρυθμισμένων δανείων και το ισχνό track record του κλάδου θα οδηγήσει στο άλλο άκρο, αυτό της επιθετικής διαχείρισης, εκτιμούν τραπεζίτες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση ακόμη και τώρα καθυστερεί στην παροχή των κατάλληλων νομοθετικών εργαλείων, ενώ η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση λειτουργεί ανασταλτικά σε κάθε πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης.

Μόλις δόθηκε η ευχέρεια στον κλάδο να κυνηγήσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, η μακροχρόνια απεργία των δικηγόρων «πάγωσε» τις διαδικασίες και καθυστερεί τη βελτίωση των επιδόσεων στο συγκεκριμένο πεδίο, το οποίο αντιστοιχεί ως και στο 40% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Πάντως και η πώληση δανείων κάθε άλλο παρά εύκολη είναι σε ένα περιβάλλον ύφεσης, με τις αποτιμήσεις να κινούνται τόσο χαμηλά ώστε να μη διευκολύνουν τις τράπεζες να πάρουν τέτοιες αποφάσεις.

Naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση