HomeΚΡΗΤΗΖητάνε από το δήμο Ηρακλείου να επιστρέψει 900.000 ευρώ!

Ζητάνε από το δήμο Ηρακλείου να επιστρέψει 900.000 ευρώ!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία νέα “βόμβα” έσκασε χθες στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου, καθώς καλείται να επιστρέψει το ποσό των 896.522 ευρώ, για την εκ των υστέρων απένταξη ενός έργου το “ μπιλιετάκι” της οποίας έρχεται με καθυστέρηση πέντε χρόνων…

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς», η απένταξη αφορά στο έργο αποκατάστασης της πρώην χωματερής των Πέρα Γαλήνων, που με βάση τις ευρπαϊκές οδηγίες έπρεπε να μετατραπεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Το έργο σε πρώτη φάση χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου αλλά και από το πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ”.

Ωστόσο, επειδή στην πορεία διαπιστώθηκε ότι αυτής της μορφής οι παρεβάσεις χρηματοδοτούνται και από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ επιλέχθηκε το έργο να ενταχθεί σε αυτή τη χρηματοδοτική πηγή και έτσι ελαφρυνθεί ο Δήμος Ηρακλείου από τη χρέωση των ίδιων πόρων που αρχικά είχε δεσμευτεί να πληρώσει. Η υπόθεση άρχισε να περιπλέκεται όταν ένα χρόνο μετά, στο πλαίσιο ελέγχου που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι κακώς εντάχθηκε το έργο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αφού η διαδικασία που ακολουθήθηκε διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σωστή.

Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο προέκυψε από τον έλεγχο ήταν ότι εντάχθηκαν και πληρώθηκαν ως απρόβλεπτες οι εργασίες που έγιναν και αυτή η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν σύννομη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έγινε “μη ορθή ανάλωση των απρόβλεπτων κατά παράβαση του άρθρου 57 του Ν. 3669/2008” . Παράλληλα τονίζεται ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να τα επιστρέψει ο Δήμος Ηρακλείου μέσα σε 10 ημέρες από τότε που θα παραλάβει το σχετικό έγγραφο διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βεβαιωθεί στην αρμόδια οικονομική εφορία.

Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα στο Δήμο Ηρακλείου να προσβάλλει την απόφαση ένδικα κάτι που θα πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα 60 ημερών.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου, όπου αποφασίστηκε να κατατεθεί άμεσα αίτηση αναστολής της απόφασης. Το ζήτημα έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο Δήμο Ηρακλείου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την Τρίτη κατά σειρά απένταξη έργου, μετά το έργο των Κερασίων, και βεβαίως του Πολιτιστικού Κέντρου που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον οικονομικό προϋπολογισμό του.

Το κλίμα που υπάρχει στη Λότζια είναι βαρύ, καθώς υπάρχει εντονότατος προβληματισμός από τις αλλεπάλληλες απεντάξεις έργων, διότι “σκάνε” η μια μετά την άλλη και προκαλούν κλυδωνισμούς για το “τι μέλλει γενέσθαι”σε σχέση με τις οικονομικές αντοχές του δημοτικού ταμείου εάν οι υποθέσεις αυτές δεν έχουν θετική έκβαση. Σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή διαβεβαιώνει ότι είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει με κάθε τρόπο όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να μην χρεωθεί ο Δήμος Ηρακλείου τα χρήματα αυτά και άρα τιναχθεί στον αέρα η οικονομική του διαχείριση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση