HomeΚΡΗΤΗΠαλιά και χωρίς συντήρηση τα λεωφορεία που μεταφέρουν ξενοδοχοϋπαλλήλους

Παλιά και χωρίς συντήρηση τα λεωφορεία που μεταφέρουν ξενοδοχοϋπαλλήλους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ για το πρόσφατο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στο ΒΟΑΚ όταν εκδηλώθηκε φωτιά σε πούλμαν που μετέφερε ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Στη σχετική ανακοίνωσή η γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Η γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ εκφράζει έντονη ανησυχία για το ομαδικό εργατικό ατύχημα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5/7, στην εθνική οδό λίγο πριν τον κόμβο της Πρασσάς, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε λεωφορείο που μετέφερε ξενοδοχοϋπάλληλους, με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές των συναδέλφων. Λόγω αναπνευστικών προβλημάτων κάποιοι από τους εργαζόμενους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ευχόμαστε καλή ανάρρωση στους συναδέλφους και ζητάμε να διευκρινιστούν άμεσα οι αιτίες του ατυχήματος.

Είναι γνωστό ότι τα λεωφορεία που μεταφέρουν ξενοδοχοϋπάλληλους στην πλειοψηφία τους είναι παλιάς κατασκευής και είναι αμφίβολο αν συντηρούνται για να πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπουν στο δρόμο, όμως χρησιμοποιούνται από τους ξενοδόχους και τις εταιρίες τουριστικών λεωφορείων για να περικόψουν το κόστος της μετακίνησης.

Είναι επίσης γνωστό ότι κάθε τουριστική σεζόν προκαλούνται δεκάδες εργατικά ατυχήματα, είτε μέσα είτε έξω από τους χώρους δουλειάς, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δε δηλώνονται από τους εργοδότες. Έτσι αντιμετωπίζουν τις ζωές των εργαζομένων στα ξενοδοχεία οι εργοδότες.

Βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής σεζόν και στα ξενοδοχεία οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πρωτοφανή εντατικοποίηση, ωράρια – λάστιχο με 10ωρα και 12ωρα, άθλιες συνθήκες εργασίας, συνθήκες που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες και να φτάσουν σε εργατικά ατυχήματα, λιποθυμίες κλπ.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν πρέπει να επιτρέψουν να μείνουν οι ζωές τους και η υγεία τους εκτεθειμένες στο όνομα του «να βγει η δουλειά». Να οργανωθούν σε κάθε ξενοδοχείο, στον κλάδο συνολικά, με επιτροπές αγώνα. Οι συνάδελφοι στα ξενοδοχεία να εμπιστευτούν το ΠΑΜΕ, την επιτροπή αγώνα εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό, να εμπιστευτούν τις ίδιες τους τις δυνάμεις και την οργάνωσή τους για να μην έχουμε και φέτος λιποθυμίες, νέα εργατικά ατυχήματα, για να διεκδικήσουμε 8ωρο-5ημερο με δυο συνεχόμενες μέρες ξεκούρασης και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, και με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες».

Διαφήμιση
Διαφήμιση