HomeΚΟΣΜΟΣLa Stampa: Διάσωση 3 δισ. ευρώ σχεδιάζει η ιταλική κυβέρνηση για την Monte dei Paschi

La Stampa: Διάσωση 3 δισ. ευρώ σχεδιάζει η ιταλική κυβέρνηση για την Monte dei Paschi

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης για την Banca Monte dei Paschi di Siena SpA ύψους 3 δισ. ευρώ έχουν οι ιταλικές Αρχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας La Stampa.

Σύμφωνα με το πλάνο, η Ιταλία θα κάνει χρήση του Άρθρου 32 της ευρωπαϊκής οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών, που επιτρέπει την προσωρινή κρατική βοήθεια σε μια τράπεζα εφόσν αυτή είναι πιθανό να αποτύχει τα επόμενα stress tests.

Σύμφωνα με τη La Stampa, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Κομισιόν για το θέμα, ώστε να μην παραβιαστούν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Η κρατική ενίσχυση περιλαμβάνει την πώληση μετατρέψιμων ομολογιών προς την κυβέρνηση, την «ένεση» ρευστότητας 3 δισ. ευρώ και την στήριξη της τράπεζας από το ιταλικό fund Atlante που έχει αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών, ωστόσο, η Κομισιόν επιμένει ότι μια τέτοια παρέμβαση θα πρέπει να «σέβεται» τους κανόνες bail in.

Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα τη δημιουργία ενός δεύτερου fund, του «Atlante 2″ που θα επικεντρώνεται στα «κόκκινα» δάνεια και θαα συγκεντρώσει 3-5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Sole 24-Ore. Μια άλλη επιλογή που εξετάζει είναι να «σπάσει» το υπάρχον fund στα δύο, με το πρώτο να κρατάει τις μετοχές στις Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza και το δεύτερο να ανακεφαλαιοποιηθεί και να αγοράσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι ιταλικές τράπεζες δεν είναι θύματα του Brexit «αλλά είναι τα πιο ευάλωτα κομμάτια του ευρωπαϊκού μωσαϊκού» σχολιάζει ο Kit Juckes, αναλυτής της Societe Generale.

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση