HomeΚΟΣΜΟΣΟι Δανοί ενισχύουν την στήριξή τους στην ΕΕ μετά το Brexit

Οι Δανοί ενισχύουν την στήριξή τους στην ΕΕ μετά το Brexit

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί το Brexit να έχει αυξήσει τις ανησυχίες πως μελλοντικά θα ζητήσουν και άλλες χώρες να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, η Δανία έρχεται να τις αντικρούσει τις εκτιμήσεις αυτές δείχνοντας την στήριξή της στην ΕΕ.

Σύμφωνα με έρευνα της Voxmeter για το πρακτορείο Ritzau, το 69% των Δανών δηλώνουν υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, ενώ μόλις το 59,8% επιθυμούσε να ενταχθεί πριν το δημοψήφισμα της Βρετανίας. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων που θέλουν τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος αντίστοιχο με αυτό των Βρετανών έχει υποχωρήσει στο 32% από 40,7 %.

«Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι κανείς δεν θέλει να βάλει τον εαυτό του στη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου βιώνοντας το χάος που δημιούργησαν οι ίδιοι οι Βρετανοί» δήλωσε ο Marlene Wind, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

«Πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit υπήρχαν πολλές προβλέψεις που έλεγαν ότι το Brexit θα ωθήσει και άλλες χώρες να θέλουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ» δήλωσε ο ίδιος.

Πριν από το δημοψήφισμα οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει για ένα πιθανό «ντόμινο» σε άλλες χώρες που έχουν μια χλιαρή σχέση με την ΕΕ. Όπως η Βρετανία, έτσι και η Δανία εντάχθηκε στην ΕΕ αργότερα, αλλά δεν υιοθέτησε το ευρώ και διαπραγματεύθηκε την τήρηση μιας ειδικής πολιτικής κατά τη διάρκεια των ετών».

Μια όμοια έραυνα που πραγματοποιήθηκε στη Φιλανδία και κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα έδειξε επίσης ότι το 68% των Φινλανδών δηλώνουν υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ από 56% που ήταν το Μάρτιο.

Στη Σουηδία, στήριξη για ένταξη στην ΕΕ ήταν 52% σύμφωνα με δημοσκόπηση της TNS Sifo που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου ενώ πριν το Brexit μόλις το 49% στήριζαν την ΕΕ.

Οι ηγέτες της Δανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας έχουν δεσμευθεί να παραμείνουν στην ΕΕ στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από αυτή.

Πηγή: newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση