HomeΚΟΣΜΟΣΣτο εδώλιο η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Στο εδώλιο η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την παραπομπή της Κριστίν Λαγκάρντ σε δίκη για το σκάνδαλο Ταπί συνέστησε χθες η γαλλική εισαγγελία.

Αν το Εφετείο ακολουθήσει τη σύσταση αυτή στην απόφασή του που αναμένεται στις 22 Ιουλίου, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Μάλιστα η Λαγκάρντ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Η πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί κατηγορείται ότι επέτρεψε να γίνει μια διαιτησία ανάμεσα στον Γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την πρώην δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το Δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ. Παρόλο που οι δικαστές του CJR είχαν αποφασίσει η Λαγκάρντ να δικαστεί με την κατηγορία της «αμέλειας», αυτό δεν εμπόδισε το ΔΣ του ΔΝΤ να την επιλέξει για δεύτερη θητεία στο τιμόνι του, η οποία αρχίζει επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα.

Το χρονικό

Ο Ταπί θεωρούσε πως είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα όταν πούλησε την Adidas το 1994. Αντί να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομίας κατέφυγε σε ιδιωτική διαιτησία. Η δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία αυτή λόγω απάτης, μια απόφαση που επικυρώθηκε την Πέμπτη από το Εφετείο. Στην ποινική πτυχή της υπόθεσης έξι πρόσωπα κατηγορούνται για απάτη από συμμορία και σφετερισμό κεφαλαίων ή συνέργεια, μεταξύ των οποίων ο Μπερνάρ Ταπί, ο δικηγόρος του, ο Μορίς Λαντούρν, και ένας από τους τρεις διαιτητές, ο Πιέρ Εστού. Λόγω του ότι δεν έχουν εκδοθεί καταδίκες για την απάτη, οι δικηγόροι της Λαγκάρντ εκτιμούν ότι η απόφαση του CJR είναι πρόωρη.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση