HomeΚΟΣΜΟΣΟλοκληρώνεται η διαδικασία των εκλογών στην Αυστραλία -Τι δείχνουν τα exit polls

Ολοκληρώνεται η διαδικασία των εκλογών στην Αυστραλία -Τι δείχνουν τα exit polls

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκλεισαν τα περισσότερα εκλογικά τμήματα στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν δύο ώρες αργότερα, για τις βουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία, στις οποίες αναμετρώνται η συντηρητική κυβερνητική συμμαχία του Μάλκολμ Τέρνμπουλ και η αντιπολίτευση των Εργατικών.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας) για τους περίπου 15,6 εκατομμύρια ψηφοφόρους οι οποίοι καλούνται στις κάλπες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα πολύ μικρό προβάδισμα στον επικεφαλής της κυβέρνησης Μάλκολμ Τέρνμπουλ επί του αρχηγού της αντιπολίτευσης, του 49χρονου πρώην συνδικαλιστή Μπιλ Σόρτεν.

Ο Τέρνμπουλ, 61 ετών, φιλοδοξεί να επιτύχει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το εσωκομματικό πραξικόπημα στο Φιλελεύθερο Κόμμα που οδήγησε στην αποπομπή τον Σεπτέμβριο του Τόνι Άμποτ.

Ο πολυεκατομμυριούχος Τέρνμπουλ, πρώην στέλεχος επενδυτικών τραπεζών, έδωσε έμφαση τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας του στις ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις του Brexit και επέμεινε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα να συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει.

Από την έλευση του Εργατικού Κέβιν Ραντ το 2007 στην εξουσία, έπειτα από μια δεκαετία «βασιλείας» του Φιλελεύθερου Τζον Χάουαρντ, η αυστραλιανή πολιτική έχει γίνει εξαιρετικά απρόβλεπτη.

Ο Ραντ ανατράπηκε από την Τζούλια Γκίλαρντ το 2010, πριν ξαναπάρει την εξουσία το 2013 και την χάσει ξανά μερικούς μήνες αργότερα όταν ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές από τον Τόνι Άμποτ, που κι αυτός με τη σειρά του ανατράπηκε τον Σεπτέμβριο από τον Τέρνμπουλ.

Η συμμετοχή στις εκλογές παραμένει υποχρεωτική στην Αυστραλία από το 1924. Οι Αυστραλοί εκλογείς καλούνται να αναδείξουν τα 150 μέλη της Βουλής καθώς και τα 76 μέλη της Γερουσίας.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Αυστραλία δείχνουν μια μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στον συντηρητικό Μάλκομ Τέρνμπουλ και τον Εργατικό αντίπαλό του Μπιλ Σόρτεν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Channel Nine σε 25 περιφέρειες στις οποίες δεν θεωρείται ότι πλειοψηφεί η μια ή η άλλη παράταξη, ο απερχόμενος συντηρητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού και το στρατόπεδο των Εργατικων συγκεντρώνουν από 50% των ψήφων.

Η έρευνα αυτή προβλέπει επίσης ότι οι Εργατικοί μπορεί να κερδίσουν οκτώ ή εννέα ένδρες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, κάτι που δεν θα ήταν πάντως αρκετό για να τους δώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 76 εδρών στις 150.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, ο συνασπισμός με επικεφαλής το Φιλελεύθερο Κόμμα του Τέρνμπουλ χάνει 3,4% των ψήφων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2013.

Το Channel Nine αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο καμιά παράταξη να μην συγκεντρώσει καθαρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς ενδέχεται να αυξηθούν οι έδρες που καταλαμβάνουν βουλευτές που είναι ανεξάρτητοι ή προέρχονται από μικρά κόμματα.

Μια έρευνα του Sky News προβλέπει νίκη του Μάλκομ Τέρνμπουλ, καθώς 62% των ψηφοφόρων δήλωσαν πως πιστεύουν ότι θα κερδίσει. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Σόρτεν είναι 19%.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν πριν από τη λήξη της ψηφοφορίας.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση