HomeΚΟΣΜΟΣΚομισιόν: «Πράσινο φως» στο σχέδιο για παροχή ρευστότητας στις ιταλικές τράπεζες

Κομισιόν: «Πράσινο φως» στο σχέδιο για παροχή ρευστότητας στις ιταλικές τράπεζες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρά το «απαγορευτικό» της Μέρκελ για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Πέμπτη το «πράσινο φως» στο πρόγραμμα που κατήρτισε η κυβέρνηση της Ιταλίας προληπτικά, για τη χορήγηση εγγυήσεων και ρευστότητας σε φερέγγυες τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης.

Η Ιταλία είχε ζητήσει την προληπτική ενεργοποίηση του προγράμματος αυτού, παρότι η Επιτροπή θεωρεί πως «δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει ανάγκη» να χορηγηθεί ρευστότητα στις ιταλικές τράπεζες. Το μέτρο θα ισχύσει ως τα τέλη του 2016.

Παρόμοια προγράμματα χορήγησης εγγυήσεων έχουν χρησιμοποιηθεί από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και η Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι το ιταλικό πρόγραμμα συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις.

Η Ρώμη έχει εκφράσει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο οι ιταλικές τράπεζες, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των οποίων ανέρχεται σε 360 δισεκατομμύρια ευρώ -ισούται δηλαδή με το ένα τρίτο του συνόλου των «κόκκινων» δανείων στην Ευρωζώνη- να βρεθούν αντιμέτωπες με επιθέσεις από κερδοσκοπικά κεφάλαια που στοιχηματίζουν στη συνέχιση της αναστάτωσης των αγορών, η οποία κλιμακώθηκε μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο την 23η Ιουνίου, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση στον ιταλικό τραπεζικό τομέα.

Πάντως, χθες το Βερολίνο εμφανίζονταν αντίθετο στα σχέδια του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών της χώρας του, τονίζοντας ότι οι κανόνες ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη και όλοι οφείλουν να τους σέβονται.

Μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η κυρία Μέρκελ ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη για το συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε κάθε χρόνο να συζητούμε τα ίδια και τα ίδια» και σημειώνοντας ότι «οι κανόνες της ευρωζώνης για τη διάσωση και αναδιάρθρωση των τραπεζών αφήνουν αρκετά περιθώρια χειρισμού στα κράτη-μέλη».

Ο κ. Ρέντσι έσπευσε να απαντήσει και μάλιστα σε έντονο ύφος, υπογραμμίζοντας ότι «γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες και πώς θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει κάποιος τον δάσκαλο».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση