HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚορυφαίοι μελετητές του Αριστοτέλη στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Κορυφαίοι μελετητές του Αριστοτέλη στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την επίσημη υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο συνέδριο φιλοσοφίας 2016.

Το Συνέδριο κυρίως θα διεξαχθεί στην Αθήνα, όπου ο Αριστοτέλης έζησε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του, μαθήτευσε επί μακρόν και δίδαξε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, ίδρυσε το Λύκειο, δίδαξε εκεί και μεγαλούργησε, και όπου οι αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές έφεραν πρόσφατα στο φως το Λύκειον του Αριστοτέλους, που θα είναι το επίκεντρο του εν λόγω Συνεδρίου.

Το παρόν Συνέδριο σκοπεύει, εκτός των άλλων, κυρίως να διερευνήσει και τονίσει την σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού του Αριστοτέλη για τα δημόσια πράγματα αλλά και εν γένει για τα παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα.

Το Συνέδριο αυτό, όπως και το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας (που διοργανώθηκε από 4-10 Αυγούστου του 2013 και ήταν το μεγαλύτερο όλων των εποχών καθώς συμμετείχαν 3.500 σύνεδροι), είναι ένα σημαντικό διεθνές γεγονός με παγκόσμια σημασία και συμβάλει στον Συνεδριακό Τουρισμό διαφημίζοντας τη χώρα μας σε όλα τα κράτη του κόσμου. Συμμετέχουν κορυφαίοι μελετητές του Αριστοτέλη και σύγχρονοι φιλόσοφοι και πνευματικοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας θα ενταχθεί και το 28ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας.

ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΙΡΟΣ

Η προ έναρξη των εκδηλώσεων για τον Αριστοτέλη,στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, θα γίνει στην πατρίδα του Φιλοσόφου, τα Αρχαία Στάγιρος, στη Χαλκιδική, το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016 σε συνεργασία με το Δήμο Αριστοτέλης.

Στην πλατεία των Σταγίρων θα υπάρξει φιλοσοφικό, μουσικό, εικαστικό και εν γένει καλλιτεχνικό πρόγραμμα προς τιμήν του φιλοσόφου.

ΗΡΩΔΕΙΟ

Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει στις 9 Ιουλίου στο Ηρώδειο με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.

Από τις 10-15 Ιουλίου, οι επιστημονικές ομιλίες θα γίνονται στην Φιλοσοφική Αθηνών.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Πριν την έναρξη του Συνεδρίου, δύο εικαστικές εκθέσεις, θα φιλοξενηθούν το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που λάβουν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα εικαστικά έργα είναι:

• «Απολογιτική στον Αριστοτέλη» και

• «Αρχαίος Ικέτης –Σύγχρονος Πρόσφυγας».

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας με θέμα: «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλους» θα δοθεί θεατρική παράσταση του έργου « Αριστοτέλης», από τον Υφυπουργό Παιδείας και πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, σε σκηνοθεσία του Νίκου Παροίκου.

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΙΛΙΟΥ

Στην Φιλοσοφική Σχολή, καθ’ όλη την διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου, θα υπάρχει έκθεση βιβλίου φιλοσοφικού επιστημονικού περιεχομένου.

Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ: H ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Η λήξη των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας για τη Φιλοσοφία του Αριστοτέλη θα γίνει στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών(Aula) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη την 15 Ιουλίου 2016 και στη συνέχεια στον εξωτερικό περίβολο της Σχολής.

Εκεί θα γίνει η μεγάλη γιορτή των Σταγίρων και της Χαλκιδικής, με χορευτικά συγκροτήματα (το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού « Ο Κλειγένης» και το χορευτικό «Μικτό Χαλκιδικής– Λαογραφικός Όμιλος Πολυγύρου» και το μουσικό συγκρότημα « Ιχνηλάτες της παράδοσης), και με δεξίωση για τους Συνέδρους από το Δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη με εκλεκτά εδέσματα Αγιορείτικης μαγειρικής από τον Ιερομόναχο Ιωάσαφ.

Όλες οι Εκδηλώσεις του Συνεδρίου γίνονται, επ’ ευκαιρία των 2400 ετών από τη γέννηση του Φιλοσόφου, και σε συνάρτηση με το γεγονός της ανακήρυξης από την UNESCO του έτους 2016 ως έτους του Αριστοτέλους.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση