HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧρηματιστήριο: Χάνει 9,1 δισ. ευρώ από το περσινό δημοψήφισμα και τα capital controls

Χρηματιστήριο: Χάνει 9,1 δισ. ευρώ από το περσινό δημοψήφισμα και τα capital controls

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περί τα 9,1 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες της κεφαλαιοποίησης στο ελληνικό χρηματιστήριο ή ο «λογαριασμός», ύστερα από την συμπλήρωση ενός χρόνου από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και το Μνημόνιο του περασμένου Αυγούστου. Βεβαίως, οι συνολικότερες απώλειες στην ελληνική οικονομία είναι 100 δισ. ευρώ κατά τον Kλάους Ρέγκλινγκ του ESM – και 80 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πώς υπολογίζουμε, όμως, τις απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σήμερα (538 μονάδες) βρίσκεται 50% χαμηλότερα από το κλείσιμο της 26 Ιουνίου 2015, όταν ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί στις 805 μονάδες, λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει την διενέργεια δημοψηφίσματος. Τότε, το ελληνικό χρηματιστήριο διέθετε κεφαλαιοποίηση 47,9 δισ. ευρώ και σήμερα διαθέτει 38,8 δισ. ευρώ, ενώ ο Δείκτης έχει χάσει 270 μονάδες. Όμως, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές μηδένισαν και ύστερα από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων οδηγήθηκαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε πολύ χαμηλές τιμές, σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία (σ.σ με Δείκτη Price το Βοοκ value 0,30 ή 0,30 φορές την λογιστική τους αξία).

Επιπλέον, εκατοντάδες ξένοι και Έλληνες επενδυτές αγόρασαν δικαιώματα επί μετοχών – τα οποία ανατράπηκαν μέσα σ ένα βράδυ ύστερα από νόμο ο οποίος ανέτρεψε τα όσα υπόσχονταν τα ενημερωτικά δελτία των τραπεζών το 2014.

Τοποθετήθηκαν στις τράπεζες 5,5 δισ. ευρώ από ξένους ιδιώτες επενδυτές και 3,3 από τον ΕSM – και παρά ταύτα οι μετοχές εμφανίζουν απώλειες που κυμαίνονται από 32% έως 45%.

Παρά τη νέα «ένεση» κεφαλαίων, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται χαμηλότερα και από την τιμή των βιβλίων που άνοιξαν για να τοποθετήσουν οι ξένοι τα κεφάλαια τους.

Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό το πράγμα σύμφωνα με διαχειριστές είναι ο εξής: Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να διαπραγματεύονται υψηλότερα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες – οι οποίες επίσης έχουν χάσει 30%-40% της αξίας τους λόγω του brexit, αλλά και των ελέγχων που έρχονται στα τέλη του Οκτωβρίου.

Παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες είναι «ισχυρότερες» – διότι κανείς δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα του – οι ελληνικές βρίσκονται ένα βήμα χαμηλότερα, όπως υποδεικνύει άλλωστε και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η οποία ξεκινά σήμερα.

Ο δείκτης για τις ελληνικές τράπεζες είναι πως διαπραγματεύονται οι οι ευρωπαϊκές και ειδικότερα η μετοχή της Deutsche Bank – η οποία μετά το brexit σημείωσε ιστορικά χαμηλά στα 12,07 ευρώ – η οποία λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ (πρόστιμα στις ΗΠΑ, ανοικτές θέσεις παραγώγων).

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση