HomeΚΟΣΜΟΣΜακελειό στην Κωνσταντινούπολη με 28 νεκρούς και πάνω από 60 τραυματίες

Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη με 28 νεκρούς και πάνω από 60 τραυματίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κρίσιμη κατάσταση πολλοί από τους τραυματίες των εκρήξεων στο αεροδρόμιο Ατατούρκ – Άγνωστη ακόμα η ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών

Είκοσι οχτώ άτομα σκοτώθηκαν και εξήντα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα έξι βαριά, κατά τις επιθέσεις τριών βομβιστών αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση του νομάρχη Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

ekriksiΝωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ είχε δηλώσει ότι σκοτώθηκαν δέκα άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 20, ενώ οι αξιωματούχοι και τα τοπικά ΜΜΕ μιλούσαν για δύο βομβιστές. Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, πριν από λίγο μετέδωσε την πληροφορία περί 60 τραυματιών

Προς το παρόν επικρατεί σύγχυση σχετικά με τις συνθήκες τις επίθεσης και τον αριθμό των εκρήξεων. Αν και αρχικά γινόταν λόγος για δύο εκρήξεις, τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια τώρα κάνουν λόγο για τρεις εκρήξεις, μία στις αφίξεις, μία στις αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων και μία στο πάρκινγκ του αεροδρομίου.

nosokomeΑυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε πως δύο δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια σημεία έγιναν οι εκρήξεις. Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

Στις υπό εξέλιξη συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στα τηλεοπτικά κανάλια γύρω από την οργάνωση που πραγματοποίησε την επίθεση, ως συνήθως, ακούγεται το Ισλαμικό Κράτος και το ΡΚΚ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες, ωστόσο οι πληροφορίες είναι ακόμα συγκεχυμένες. Ειδικότερα, το πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για πάνω από 60 τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε κοντινό νοσοκομείο, ενώ η επίσημη ενημέρωση αφορά 20 περίπου άτομα που τραυματίστηκαν (μερικά από αυτά σοβαρά)

tou1Μετά από επικοινωνία του protothema.gr με το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, δεν υπάρχουν αναφορές για κανέναν Έλληνα ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, είπε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση στην οποία ανήκει ο δράστης, αλλά προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρα».

Άλλη μία πληροφορία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης είναι ότι, ένας από τους δράστες άνοιξε πυρ με Καλάσνικωφ πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Μάλιστα, τα διεθνή πρακτορεία δημοσιεύουν και μια φωτογραφία που δείχνει το συγκεκριμένο όπλο πεσμένο στο πάτωμα της εισόδου του αεροδρομίου, μετά την επίθεση.

tou12Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πως οι δύο εκρήξεις συγκλόνισαν τον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών.

«Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση» δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζονται τραυματίες να κείτονται στο έδαφος εκτός κι εντός του αεροδρομίου.

Το τηλεοπτικό κανάλι NTV της Τουρκίας μετέδωσε ότι τέσσερις ένοπλοι άνδρες εθεάθησαν να φεύγουν τρέχοντας από το αεροδρόμιο μετά από τις εκρήξεις.

Όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο έχουν ακυρωθεί, ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα. Αναφορικά με τις πτήσεις προς Ελλάδα, η πτήση της Aegean από την Κων/λη απογειώθηκε κανονικά, ενώ η πτήση της Turkish Airlines προς το Ελ. Βενιζέλος με προγραμματισμένη ώρα άφιξης τη 1.30 ακυρώθηκε.tou4

Διαφήμιση
Διαφήμιση