HomeΚΡΗΤΗΞεκίνησαν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκίνησε το πρόγραμμα εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας έτους 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στις τοπικές Κοινότητες: Μαλίων, Χερσονήσου, Κοκκίνη Χάνι – Γουρνών και στη Σταλίδα του Δήμου Χερσονήσου Γαζίου, Καλεσσών, Ρογδιάς, Μαράθου και Αχλάδας του Δήμου Μαλεβιζίου ,Άνω Βιάννου, Αμιρών, Βαχού, Καλαμίου, Κάτω Σύμης, Πεύκου και Συκολόγου του Δήμου Βιάννου Γουβών του Δήμου Χερσονήσου Κάτω Αρχανών, Αγίου Βασιλείου, Αγιών Παρασκιών, Καλλονής, Πεζών, Χουδετσίου, Αρμανωγείων, Δαμανίων και Μεταξοχωρίου του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων Τυλίσσου, Κεραμουτσίου και Σάρχου του Δήμου Μαλεβιζίου Φοινικιάς, Βουτών, Σταυρακίων, Αυγενικής, Βενεράτου, Κερασίων, Προφήτη Ηλία, Σίβα, Αγίου Μύρωνα, Κάτω Ασιτών, Πενταμοδίου, Πετροκέφαλου και Πυργούς του Δήμου Ηρακλείου.

Παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου να συνεργάζονται με του συντελεστές του προγράμματος (τομεάρχες, επόπτες δακοκτονίας, εργολάβους κλπ.) καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του.

Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και παράλληλα παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους. Καλούνται επίσης όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δένδρα τους προκειμένου να τα ψεκάσει.

Σημειώνεται ωστόσο ότι σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες της Π.Ε. Ηρακλείου δεν έχουν έως σήμερα αναδειχθεί μειοδότες εργολάβοι ψεκασμού και αυτό οφείλεται είτε σε μη συμμετοχή ενδιαφερομένων (πλήρης έλλειψη προσφορών) είτε σε λάθη κατά την υποβολή των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα τον προσωρινό αποκλεισμό τους από τη διαδικασία.

Καταβάλλεται ωστόσο κάθε δυνατή προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, οπότε η υπηρεσία μας με νέα ανακοίνωσή της θα ενημερώσει τους ελαιοπαραγωγούς για την εξέλιξη της διαδικασίας ανάδειξης εργολάβων ψεκασμών.

Παράλληλα η υπηρεσία μας, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι σε αρκετές περιοχές της ΠΕ Ηρακλείου διαπιστώθηκε χαμηλή καρποφορία ή ακαρπία στα ελαιόδεντρα, η οποία οφείλεται στις ιδιόμορφες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον τελευταίο χειμώνα και την άνοιξη, με ανομβρία, υψηλές θερμοκρασίες και συνεχείς νότιους ανέμους – με πολλαπλά περιστατικά μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης.

Αυτοί οι παράγοντες λειτούργησαν προσθετικά στο γεγονός της ήδη χαμηλής καρποφορίας λόγω της περυσινής πλούσιας παραγωγής, τουλάχιστον στις Τοπικές Κοινότητες της βόρειας ζώνης.

Δεδομένου ότι σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι αμφίβολη, ότι οι μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες ευνόησαν τη δημιουργία υψηλών δακοπληθυσμών και ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στο πρόγραμμα δακοκτονίας, προοιωνίζεται ότι η εκτέλεση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και με αμφίβολα αποτελέσματα.

Καλούνται επομένως οι ελαιοπαραγωγοί της Π.Ε. Ηρακλείου να παραμείνουν σε εγρήγορση, μεριμνώντας και οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους. Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση