HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑBrexit: Στάση αναμονής στις αγορές – Τι βλέπουν οι οίκοι

Brexit: Στάση αναμονής στις αγορές – Τι βλέπουν οι οίκοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στάση αναμονής τηρούν οι αγορές ενσωματώνοντας το ρίσκο υποβάθμισης της πορείας της διεθνούς οικονομίας, αλλά και της αβεβαιότητας, ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκονται σε ετοιμότητα στη Βασιλεία.

Οι διεθνείς οίκοι δεν προβλέπουν δραματικές πτώσεις των χρηματιστηρίων, εκτιμούν ότι το πακέτο νομισματικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί στην Ευρώπη και το 2018 και το ευρώ θα είναι ο χαμένος των εξελίξεων.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις στις οικονομίες θα είναι ελεγχόμενες και η κυρίως χαμένη είναι η βρετανική. Ειδικότερα μείωση ρυθμών ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και ύφεση στην βρετανική βλέπει η η Goldman Sachs.

Ο ρυθμός για την ευρωπαϊκή οικονομία εκτιμάται στο 1,3% για το 2016 και 1,2% για το 2017. Για την παγκόσμια οικονομία θα ισορροπήσει στο 3,1% το 2016 και 3% το 2017, με οριακές επιπτώσεις το 0,1% και 0,2% αντίστοιχα. Η βρετανική οικονομία, από την πλευρά της, θα έχει μια σωρευμένη απώλεια της τάξης του 2,75%,Θα παρουσιάσει μειωμένη εσωτερική ζήτηση και σύσφιξη της ρευστότητας της οικονομίας της, ενώ τα ακίνητα του Λονδίνου θα υποτιμηθούν δραματικά

Η διακύμανση της στερλίνας

Την ίδια ώρα οριοθετεί στο 0,85 σε σχέση με το ευρώ την πτώση της στερλίνας,για την οποία προβλέπει ανάκαμψη και πάλι στο 0,78 σε 12 μήνες. Ανώτατο για το ευρώ σε σχέση με την στερλίνα μέχρι το 0,90, «βλέπει» η Credit Suisse.

Aντίστοιχα όμως, η μακροπρόθεση τάση για το ευρώ έναντι του δολαρίου λαμβάνει περαιτέρω υποτιμητικές διαστάσεις με στόχο την ισοτιμία 0,95-0,90.Η ισοτιμία στερλίνας έναντι δολαρίου θα σταθεροποιηθεί στο 1,36-1,38.

Οσον αφορά την ΕΚΤ το πακέτο νομισματικής χαλάρωσης εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2018.Αυτό θα σημάνει χαμηλά επιτόκια για την Ευρώπη και αδύναμο ευρώ.

Θα σταθεροποιηθούν τα χρηματιστήρια

Για τα χρηματιστήρια οι στόχοι της Goldman μειώνονται για την Ευρώπη κατά 10-15% αλλά σε 12 μήνες θα αποκατασταθούν. Ειδικότερα για το Stoxx 600 περιορίζεται στις 300 μονάδες από 335,τις οποίες 335 θα τις έχει σύμφωνα με εκτιμήσεις σε 12 μήνες. Αντίστοιχα για τον Eurostoxx 50 o τρίμηνος στόχος μειώνεται στα 2550 από 2970,όμως σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών θα ανακτήσει τα επίπεδα των 2.900 μονάδων.

Ο FTSE 100 του Λονδίνου θα πέσει μέχρι τις 5900 μονάδες όμως σε 12 μήνες θα ανακάμψει στις 6300. Τα λεγόμενα risk premia ανεβαίνουν για τις διεθνείς αγορές τώρα.

Η Societe General μιλάει για μια νέα αρχή με τις τοποθετήσεις σε αμερικάνικα και γερμανικά ομόλογα και χρυσό να κυριαρχούν. Oι κτηματικές αξίες στο Λονδίνο αναμένεται να υποτιμηθούν και η Credit Suisse βλέπει καλύτερες τοποθετήσεις ευκαιρίες σε πρωτεύουσες της βόρειας Ευρώπης.

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση